Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalamoderaterna går till val utan kvinnorna

Annons

Programförklaringen är knappast i fas med begreppet Nya moderaterna, som partiledningen vill ska tona fram i marknadsföringen inför höstens val. Det vore en stark överdrift att påstå att helgens stämma stadfäste politiska budskap som till sitt innehåll lever upp till kraven i det nya varumärket.

Moderaterna i Dalarna står för en klassiskt konservativ moderat politik, där lag och ordning är en av de viktigaste hörnstenarna i samhällsbygget.

Samtidigt ifrågasätter partiet den offentliga sektorns förträfflighet när det gäller ensamrätten både i utförandet av sjukvård och skola.

Dalamoderaterna går följaktligen till val på frågor som är starkt kopplade till en moderat politik vi lärt oss känna igen under många år och vars budskap har varit tämligen framgångsrikt bland väljarna i länet.

Moderaterna är det största borgerliga partiet i Dalarna, även om tillbakagången i senaste valet innebar att partiet förlorade ett mandat i riksdagen. Av alliansens företrädare i landstinget är också moderaterna klart störst med tolv mandat, att jämföras med centerns tio och folkpartiets sju mandat.

Det är troligt att moderaternas tämligen aggressiva oppositionspolitik är en viktig förklaring till partiets framgång i de senaste landstingsvalen.

Men tonen i det politiska budskapet har haft ett högt pris; de borgerliga partierna har inte kunnat uppträda på enad front vilket har lett till en tämligen misslyckad oppositionspolitik. I varje fall för den som efterlyser praktiska resultat av politisk verksamhet. I den kommande valrörelsen går moderaterna fram med det tydliga beskedet att partiet vill öka den privata sjukvårdens möjligheter till etablering i länet. Därför ska det inte heller bli dyrare för patienter att söka sig till en privat vårdgivare, än att använda den vård som landstingets erbjuder.

Moderaterna i Dalarna konstaterar att alternativen i länet är alldeles för få.

Av 32 vårdcentraler har bara verksamheten i Älvdalen en alternativ driftsform. Möjligheten att pröva alternativa driftsformer inom ramen för en skattefinansierad sjukvård, förenar de borgerliga partierna, men fortfarande finns det alldeles för många frågor som splittrar alliansens företrädare i Dalarna för att ett borgerligt maktövertagande i landstinget ska framstå som troligt.

Men alliansen har ännu åtskilliga månader på sig att jobba sig samman.

När det gäller dalamoderaternas möjligheter till ökat inflytande i riksdagen är det rimligt att anta att framgångsnivån kommer att avgöras av Fredrik Reinfeldt-effekten.

Det rikspolitiska utfallet har i val efter val visat sig ha stor betydelse också för valresultatet på länsnivån.

Men det är trist att moderaterna, till skillnad från de andra riksdagspartierna på dalabänken, inte har någon kvinna som har en rimlig chans att bli invald i riksdagen.

Först på femte plats återfinns kandidaten Gunnel Söderberg, tidigare moderat kommunalråd i Mora. Det är möjligt att rutinerade Rolf Gunnarsson, Falun och Ulf Berg, Avesta, är säkra vallokomotiv, men nog vore en kvinna på en framskjuten plats något som de moderata valstrategerna borde ha övervägt innan riksdagslistan fastställdes.

Av 18 riksdagskandidater är endast sju kvinnor.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons