Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalahästen får konkurrens

/

Annons

Lite förvånad blev jag därför när jag i veckan kunde läsa att fyra kommuner i Skåne vill skrota Dalahästen och ersätta den med andra souvenirer. Skåningarna vill inte sälja sitt landskap i Öresundsregionen med hjälp av den täljade trähästen.

Jag stötte på Lars och Gun, först i Sapporo, den före detta OS-staden i norra Japan, och senare i Tobetsu på ön Hokkaido. Tobetsu har 25 000 invånare och Sapporo 1,8 miljoner. I den gamla vinter-OS-staden hade Siljan Turism och länsstyrelsen gjort gemensam sak och ordnat en levande utställning i en konferensanläggning i stadens centrum.

När jag nästa gång träffade hantverkarna från Nusnäs hade vi förflyttat oss ännu längre norrut, till Tobetsu, som också är vänort till Leksand och som under ett helt år hade planerat för att ta emot gästerna från Dalarna.

Utanför Tobetsu har husföretaget Tomoku hus, med fabrik i Insjön, uppfört en visningsby ,Sweden Hill, som ligger inbäddad på en skogklädd kulle. På "svenskkullen" finns också ett centrum för kultur och kommersiell verksamhet. Hit hade hantverksutställningen från Sapporo flyttats och tusentals av besökare vällde in för att titta på tillverkning och produkter från Dalarna.

Lars och Gun Olsson fick ett tufft jobb att närmast värja sig mot alla nyfikna som kom till deras arbetsbord för att se hur Lars använde sin kniv och hur Gun färglade hästarna från Nusnäs. Även Sveriges nye ambassadör i Tokyo, Stefan Noreén, anslöt till dem som tog tillfället att studera de skickliga hantverkarnas arbete.

När vi stod där bland alla japaner i deras eget hemland, upplevdes verkligen dalahästen som en oslagbar symbol för Sverige. Men det kan förstås inte de styrande i Svedala, Vellinge, Trelleborg och Skurup känna till. Så skåningarna får väl hållas i tron att de kan skapa egna souvenirer som kan konkurrera.

Å andra sidan: Vi i Dalarna skulle väl knappast ha tolererat att en skånetillverkad produkt upphöjts till Sverigesymbol?

Så en viss förståelse kan jag ju ha inför tilltaget att försöka utsätta Dalahästen för konkurrens...

Mer läsning

Annons