Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlberg skapar förväntningar

Annons

I uttydandet av vad detta beror på, blir mycket en spekulation. Dahlbergs föregångare, Gunnar Björk och Lilly Hansson, rekryterades från de politiska leden till ämbetet i Falun.

Med facit i hand kan det också upplevas att de agerade som politiker även i rollen som landshövding.

När det krisade till sig i någon eller några frågor, gick båda till sina gamla partikamrater för att hämta råd och dåd om hur de skulle hantera frågan. Ofta blev det slutligen en rent politisk lösning som kunde accepteras av både partivänner och politiker med annan politisk uppfatning än landshövdingens.

Det finns således anledning förmoda att de uppskruvade förväntningarna på Ingrid Dahlbergs landshövdingeroll hör samman med att hon uppfattas som opolitisk. Det innebär rimligen att hon kan agera från en bredare plattform, en plattform som inte är lika förutsägbar som företrädarnas.

När Ingrid Dahlberg för ungefär ett halvår sedan utsågs till ny landshövding i Dalarna, välkomnade vi henne i form av ett brev på ledarsidan. Budskapet i brevet gick ut på att vi ville att den nya landshövdingen skulle prioritera tre områden i sin tjänst som dalfolkets främsta företrädare. Nämligen utbildning, infrastruktur och sysselsättning!

Tidningen ser ingen anledning till omprövning i prioriteringen.

Snarare vill vi igen poängtera hur viktigt det är att landshövdingen ger sig tid att ägna sig åt dessa strategiska frågor. De grundlägger nämligen Dalarnas möjligheter att överleva. Ingrid Dahlberg tillträder sin tjänst när Dalarna är som vackrast.

Men snart ska hon bli varse att bakom de fagra lövverken, blånande bergen och människor i hembygdsdräkt finns en tuff verklighet som kräver initiativ- och samarbetsförmåga för att leda till något positivt.

Mer läsning

Annons