Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Sverige att gå in i Nato?

Annons

"En mer öppen debatt om det nya Nato" efterlyste försvarsminister Leni Björklund" på rikskonferensen Folk och Försvars sista dag igår. En sådan formulering är knappast någon tillfällighet i politiken. Särskilt inte, när den avfyras från ett regeringsparti, som tidigare envetet predikat alliansfrihetens evangelium - och föraktfullt avvisat blotta tanken på svenskt medlemskap i Nato.

En allmän omprövning av Sveriges förhållande till Nato är sannolikt att vänta. Alliansfriheten var framförallt en produkt av två världskrigs och kalla krigets speciella situation för ett Sverige, som hamnat i kläm först mellan stormakter och därefter mellan superditon.

Ingen kan säga annat än att folkpartiet - i viss mån även moderaterna - varit tidigt ute på plan i frågan om svensk Natoanslutning. Lars Leijonborg aktualiserade ämnet redan för ett par år sedan. Alltför tidigt enligt många bedömare.

Extremister i Orsa

Kommunalt nyval stundar i Orsa. Förutom de vanliga partierna ställer även de båda högerextrema partierna sverigedemokraterna och nationaldemokraterna upp. Den senare är en utbruten alternativt utslängd fraktion av den förra. Som alltid i extremistsammanhang är osämjan mest rabiat mellan grupperingar som står varandra nära. Det gäller vänster- likaväl som högersekter.

I höstas deltog sverigedemokraterna i valet i Orsa. Nu ställer som sagt även konkurrenten nationaldemokraterna upp. Därmed minskas avsevärt risken för att någon av de båda sekterna erövrar mandat i fullmäktige.

Bra!

Mer läsning

Annons