Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för separata val?

Annons

Även om sluträkningen inte väntas bli färdig förrän på onsdag lyckades sverigedemokraterna av allt att döma behålla sitt mandat i kommunen. Detta trots mobiliseringen från de etablerade partierna och trots att det nyansen brunare nationaldemokraterna var med och slogs med sverigedemokraterna om de främlingsfientliga rösterna. Det partiet lyckades dock inte få in en känga i fullmäktige.

Anledningen till att Orsaborna fick gå till valurnorna en gång till så här ett halvår efter valet är att fem avlagda röster inte fanns med när höstens resultat räknades fram. Eftersom det krävdes färre röster än så för att påverka mandatfördelningen i fullmäktige - och på grund av att valhemligheten skulle ha äventyrats om de glömda rösterna plussats på resultatet - fick valet göras om.

Det stora intresset för omvalet i Orsa kan förklaras dels med debatten om hur samhället ska hantera de främlingsfientliga krafterna, dels med att det är ytterst sällan ett lokalt val hålls på en egen dag. I Sverige hålls ju val till riksdag och lokala och regionala beslutande församlingar på samma dag. Blott tre gånger tidigare har fel eller fusk lett till att lokala val har fått göras om.

Inför risken att de främlingsfientliga krafterna skulle flytta fram sina positioner i Orsa hade såväl ministrar som ledare för riksdagspartierna drivit kampanj i Orsa. De främlingsfientliga har dock hållits på armlängds avstånd. Kanske finns det anledning att ompröva den strategin. Frågan är om inte rädslan för att ge de här krafterna en plattform och skänka dem legitimitet är överdriven. Troll spricker som bekant i solen. Och den som en gång stått där med rumpan bar aktar sig nog för att än en gång spela på att "etablissemanget" inte vågar ta debatten.

De lokala frågorna hamnade lite vid sidan av i valrörelsen på grund av de främlingsfientliga partierna. Men de försvann inte. Orsaborna visade att det inte finns något som säger att lokala val måste ha riksdagsvalet som dragplåster för att få folk att gå och rösta. Valdeltagandet blev till och med högre nu än i höstas. Det är intressant mot bakgrund av den gamla diskussionen om att separera valdagarna och låta de lokala valen träda ut ur rikspolitikens skugga.

Frågan om skilda valdagar behandlades av Författningsutredningen. Dess majoritet (s, v och kd) landade förra året i ett nej med motiveringen att valdeltagandet med stor sannolikhet skulle bli lägre om valen hålls vid olika tillfällen. I och med det menade socialdemokraterna, som av maktpolitiska skäl aldrig tyckt om idén, att frågan är utagerad. Den slutsatsen går dock att ifrågasätta. Politiker i Orsa har vittnat om att det varit lättare än vanligt att nå ut med budskapet. Väljarna har varit intresserade och engagerade. Och inte ens det vackra vårvädret fick folk att vända valurnan ryggen. Motståndarna till skilda valdagar har rätt i att erfarenheter från länder som tillämpar ett sådant system tyder på att valdeltagandet kan bli lägre. Men det går att dra andra lärdomar av det än att skilda valdagar är fel. Att lyfta fram de lokala valen skulle kunna vara en början på förnyelsearbete för att göra den lokala demokratin mera levande.

Mer läsning

Annons