Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för borgarna att ta uppgift på allvar

Annons

Genom sex arbetsgrupper på områdena finans- och tillväxtpolitik, företagande och entreprenörskap, utbildning och forskning, sjukvård och omsorg, rättstrygghet, samt utrikes- och säkerhetspolitik, skulle borgerligheten kunna ta fram ett slagkraftigt valmanifest enligt Reinfeldt.

Det är bra att de borgerliga ledarna lägger pannorna i veck och funderar över hur ett borgerligt regeringsmanifest ska se ut och föras fram. Inför tidigare val har man ofta tagit alltför lätt på betydelsen av att forma ett sammanhängande alternativ till socialdemokratin som ger väljarna en klar bild av regeringsskiftets möjligheter.

Men hittills har de borgerliga partierna skött sin interna och externa kommunikation i frågan om valallianser på ett undermåligt sätt. Det riskerar i längden att bli en tröttande och föga trovärdig ritual när vart och ett av partierna med jämna mellanrum kommer med utspel om nya samarbetsformer för att mötas av lika avmätta som artiga svar från sina tilltänka partners.

Lördagens moderata utspel följer mallen. De borgerliga kollegorna välkomnar Reinfeldts initiativ, men har direkt invändningar mot mängden och valet av frågor. Små kommentarer till massmedia, kritik på utvalda punkter som får utspelet att kännas trött och förbi redan efter någon dag. Reinfeldts tankegångar är konkreta och konstruktiva, men riskerar att falla lika platt som liknande förslag tidigare.

De borgerliga partiernas förslag om samarbete kastas in i den politiska utspelsbrasan för att spraka lite, ge lite värme och ljus åt den aktuella partiledaren, i stället för att förankras internt inom oppositionen. Det brinner bra någon dag innan det återstår för historiker och statsvetare att rota i askan.

Om socialdemokraterna vinner nästa val kommer Sverige år 2010 ha suttit fast i den rödgröna stiltjen i 16 raka år, fyra mandatperioder. 52 av de senaste 61 åren kommer att ha sett socialdemokratiska regeringar.

Tre års borgerligt styre i början av 1990-talet åstadkom mycket av det som i dag är framgångsrikt och framåtriktat i Sverige med viktiga reformer för tillväxt och välstånd. Sedan dess har utvecklingen guppat stilla utan några seriösa årtag i någon som helst riktning. Sverige förtjänar bättre än en socialdemokratisk valseger 2006.

Men om de borgerliga partierna inte inom en snar framtid kommer överens blir det omöjligt att forma, slipa och vinna stöd för ett långsiktigt politiskt alternativ till de röd-gröna. Diskussionen om hur, när och i vilka frågor som de borgerliga ska ladda gemensamt inför nästa val borde inte föras via massmedia och öppna brev.

Det är dags att ta uppgiften på allvar. Snacka er samman en gång för alla, forma ett regeringsalternativ med innehåll och presentera det - tillsammans.

Mer läsning

Annons