Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att stoppa alkoholturismen

Annons

Här om dagen presenterades siffror som visade att spritförsäljningen minskade med 16 procent och ölförsäljningen med 5,5 procent i landet som helhet i juni.

Glädjande nog verkar allt fler inse att prisinstrumentet, eller rättare sagt de höga alkoholskatterna, har förlorat sin betydelse som verktyg i alkoholpolitiken.

Trots de höga skatterna har konsumtionen ökat kraftigt i Sverige de senaste åren. En fungerande alkoholpolitik måste framöver hitta andra vägar än skatten. Jag tvivlar faktiskt på att nykterhetsrörelsen tror på sin egen medicin när de kräver "oförändrade alkoholskatter". Om de verkligen trodde att de hade rätt, att de höga skatterna bidrar till minskad konsumtion, borde de väl rimligen kräva höjda skatter och inte bara status quo?

Men det gör de inte därför att det inte spelar den minsta roll att det är dyrt här hemma när det är lätt att åka till Tyskland eller Estland för att köpa billig öl och sprit.

Man kan fråga sig om det är sunt att vi har ett system där människor åker och hämtar hundratals liter öl, vin och sprit och bunkrar i stället för att köpa det de behöver när de behöver det. Målet för en modern alkoholpolitik borde vara att stoppa alkoholturismen helt och därmed slå undan fötterna för försäljningen till ungdomar och radikalt minska den alkoholrelaterade kriminaliteten. Med ett sådant mål skulle förtroendet för den svenska alkoholpolitiken kunna återupprättas.

Regeringens utredare Kent Härstedt har som en reaktion på utvecklingen föreslagit att skatten på starksprit ska sänkas med omkring 30 procent, men att skatterna på vin och öl lämnas oförändrade.

Härstedt kommer att få stå ut med skarp kritik från flera håll om han menar allvar med förslaget. Förutom att det helt strider mot alkoholpolitikens intentioner att styra konsumtionen mot alkoholsvagare alternativ som öl och vin, kommer det att bli verkningslöst. I dag är förtjänsten för en person som åker till Tyskland och köper full ranson cirka 7000 kronor. Om förslaget genomförs blir förtjänsten ca 800 kronor lägre, det vill säga cirka 6 200 kronor per ranson. Tror någon på fullt allvar att den marginellt minskade förtjänsten kommer att få gränshandeln att minska?

JENS SPENDRUP

Mer läsning

Annons