Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ryta till!

Annons

Vi som bor utanför storstäderna är förmodligen mer beskedliga och generösa än vad som är nyttigt för vår egen hälsa och de bygder vi lever och verkar i.

I förra veckan sände Rapport i ett inslag där en företrädare för Naturvårdsverket ondgjorde sig över att det byggs alldeles för mycket vid våra stränder och särskilt i de små kommunerna på landsbygden. Den inte överdrivet medvetne reportern accepterade okritiskt utsagorna från Naturvårdsverket och illustrerade frågan med hjälp av bilder från tättbyggda stränder längs Stockholmsregionens inre delar. Tala om kritiskt samhällsreportage!

I verkligheten är det så att strandskyddet hanteras lättvindigt i och kring storstäder medan landsbygdskommunerna snällt anpassar sig till den restriktiva lagstiftningen kring strandskyddet.

I de större städerna byggs det mesta i dag i, vid eller i närheten av vatten medan vi i landsorten där de tiotusentals sjöarna faktiskt är placerade endast i undantagsfall får bygga där vi kan få en liten skymt av vatten. Detta gäller också i Dalarna med få undantag.

Jag menar inte att vi ska ta bort strandskyddet - tvärtom. Jag kan till och med tänka mig att skärpa lagen kring de stora tätorterna där problemen finns.

Däremot finns det inte några rimliga skäl att inte vara mer generös till vattennära boende i regioner som Dalarna och övriga landsbygdsregioner. Även om alla i Dalarna hade sin bostad i strandnära läge skulle vi endast behöva ta mindre än en procent av all strandmark i anspråk!

Eftersom vi som bor på landsbygden i Sverige är mycket ansvarsfulla mänskor när det gäller att vårda våra gemensamma naturtillgångar bör vi alltid nära tätorter göra det möjligt för alla medborgare - även gästande storstadsbor - att nå attraktiva stränder när vi så önskar. Detta kan dock kombineras med ett vattennära boende där alla får rum. Idiotgränser på 100 eller 300 meter där inget får byggas, vilket gäller generellt - förutom i praktiken i större städer - lämnar alltför stort utrymme åt byråkraternas godtycke och makt över medborgarna.

Hur länge skall vi låta oss kuvas av en storstadsanpassad lagstiftning? Dags för nationellt uppror!

RONNIE SVENSSON

Mer läsning

Annons