Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CUF har nyktrat till

Annons

Somliga miljödebattörer resonerar som om växthuseffekten inte existerade. Kärnkraften är inte riskfri. Men den är statistiskt sett säker och utomordentligt miljövänlig, när den fungerar som den ska.

Fossilkraften däremot är garanterat miljöskadlig, även då den fungerar planenligt.

Dala-Demokraten (s) hemföll nyss till ren skräck- och domedagspropaganda om kärnkraften på ledarplats. Det förhållningssättet har länskollegan inte haft tidigare, då man i stället konsekvent stödde regeringarna Perssons, Carlssons och Palmes energipolitik.

Falu Kuriren var ytterst kritisk till kärnkraften på 1970-talet, då frågan först aktualiserades. Som enda liberal tidning stödde vi faktiskt linje 3 (nej-linjen) i folkomröstningen 1980.

I likhet med många andra dåtida atomenerigikritiker trodde även vi att atomkraften behändigt kunde undvaras med lite sparsamhet kompletterad med sol-och vindenergi. Vi insåg inte vilket oerhört energibehov den ekonomiska tillväxten skulle skapa. Växthuseffekten fick oss att tänka om redan under 1980-talet.

Världen genomgår en oerhört snabb ekonomisk expansion med de nykapitalistiska socialiststaterna (vilken underbar paradox!) Vietnam och Kina som främsta tillväxtmotorer.

Om nedsmutsningen från fossila bränslen ska begränsas och växthuseffekten bromsas, framstår kärnkraft som ofrånkomlig i Asien såväl som Europa och USA. På längre sikt blir förhoppningsvis förnyelsebar energi möjlig.

Centerungdomarnas energipolitiska omprövning till kärnkraftens fromma beror knappast på politisk opportunism. Tvärtom, centern riskerar att tappa antikärnkraftsväljare till miljöpartiet på andra sidan blockgränsen i valet nästa år.

Centerungdomens omprövning beror på såväl energi- som miljöpolitisk tillnyktring.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons