Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civilt äktenskap för alla

Annons

I religionsfrihetens namn varken kan eller bör samhället tvinga församlingar att viga samkönade par.

För många såväl kristna som muslimska fundamentalister är de religiösa betänkligheterna mot sådana äktenskap utomordentligt starka. Och lär så förbli under överskådlig framtid.

Samhället varken kan eller bör hindra homosexuella från att leva tillsammans. Den homosexuella minoriteten har av allt att döma alltid funnits genom historien och kommer sannolikt alltid att finnas. Den kan inte avskaffas. Åtminstone inte i ett någorlunda anständigt demokratiskt samhälle. Möjligen i en diktatur som Nazityskland. Eller i en muslimsk fundamentalistisk stat som Iran.

Slutsats - samkönade par kommer att leva tillsammans även om kyrkor och samfund vägrar att viga dem. Vigselvägran varken stoppar eller ens minskar vad som för mången uppriktigt troende är en svår synd.

Ur samhällets synvinkel ska lösa förbindelser inte onödigtvis uppmuntras. Detta gäller såväl homo- som heterosexuella. Spridningen av aids utgör ett reellt hot mot hela samhället. Mot den bakgrunden är det ur krasst samhällelig synvinkel bättre att även homosexuella medborgare i största möjliga utsträckning lever i fasta relationer med varandra.

En praktiskt möjlig problemlösning ser ut så här:

Civilt äktenskap görs obligatoriskt för alla giftaslystna par, oavsett könskombination. Det blir i praktiken en registrering med hindersprövning, varvid framför allt kontrahenternas identitet, ålder och civilstånd kontrolleras. Någon kan ju redan vara gift på annat håll.

Därefter vänder sig de par, som så önskar, till lämpligt samfund för en religiös vigselceremoni.

Somliga kyrkor, sekter och samfund vägrar att viga homosexuella par. (Andra vill kanske inte viga ateister, agnostiker, satanister, ockultister med flera anhängare av för vederbörande samfund anstötliga läror, kulter och åskådningar.) Okej, låt dem slippa. Gå någon annanstans i stället! Ingen kyrka ska tvingas. I religionsfrihetens Sverige finns numera sekter och samfund som viger det mesta.

Den tiden är sedan länge förbi, då Kyrkan med stort K stod "mitt i byn" och handfast bestämde människornas tankar, ord och gärningar. Detta må man gilla eller ogilla. Den nya tiden har under alla förhållanden kommit för att stanna.

Mer läsning

Annons