Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern på moderat linje

Annons

Det är dags att avskaffa landstingen och införa större regioner med beskattningsrätt och folkvalda företrädare, samt att verka för mer privata initiativ när det gäller att tillhandahålla vård och andra välfärdstjänsten.

Förslaget låter som hämtat ur ett moderat valprogram, men det är faktiskt centern som i sin valplattform presenterar nya tankar kring huvudmannaskapet för den framtida sjukvården.

Centerns funderingar innebär att partiet vill både decentralisera och centralisera i sjukvården. Partiet tänker sig nämligen att den framtida närsjukvården (bland annat vårdcentralerna) överförs till kommunerna, medan någon form av regional huvudman omfattande flera län, tar ansvar för specialistsjukvården.

De flesta partier funderar förstås över framtiden för sjukvården. I princip vill alla partier att sjukvården ska finansieras med allmänna medel, men hur den sedan ska utföras finns det olika förslag om.

Moderaterna, exempelvis, vill också slopa landstingen, men för den skull inte inrätta någon ny regional nivå. Så med tanke på vad vi fått uppleva av icke-stabilitet i alliansens förmåga att hålla samman, torde det också dröja innan centerpartister och moderater hittat en lösning av sjukvårdens framtida huvudmannaskap som båda partier kan driva vidare i alliansens namn .

Men det är ändå intressant att centern, som i varje fall lokalt i Dalarna, ofta sluter upp kring den socialdemokratiska synen på landstingets roll i samhället, nu kan tänka sig att börja arbeta för ett slopande av landstinget som övergripande länsorgan i sjukvårdsfrågor.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons