Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt ut Bodström

Annons

De grova våldsbrotten ökar och människor känner sig mer oroliga för att de själva eller deras anhöriga ska råka illa ut. Det här är naturligtvis inte acceptabelt. Det är kommunen som är ansvarig för att det görs ett förebyggande arbete inom skola och socialtjänst. Problemungdomar och -familjer är i allmänhet identifierbara väldigt tidigt.

Polisen, som staten ansvarar för, ska vara synlig ute bland människor, skapa trygghet och därmed förebygga brott. I dag ser det inte ut så. Polisen har inte tillräckligt med resurser att lägga ned på brottsförebyggande arbete utan får alltmer inrikta sig på akuta ingripanden.

Polisen måste kunna ingripa när brott begås och ha resurser att utreda anmälda brott. I dag avskrivs alltför många brott eftersom polisen inte har resurser att spana och utreda brott med lågt straffvärde.

Poliser som arbetar i Dalarna har berättat för mig att deras arbetssituation är mer utsatt här än i storstadsområdena. Det hänger samman med att avstånden är stora och tiden till dess att förstärkning kan komma ofta är lång, vilket gör polisarbetet mer farligt.

Både statsminister Persson och justitieminister Bodström har särskilt under valrörelsen talat om stora satsningar på polis- och rättsväsendet. Tyvärr stämmer inte det med verkligheten. I Dalarna har antalet civilanställda minskats och polisstationer lagts ner för att försöka nå en budget i balans. Tvärtemot alla löften som Bodström kommit med så har vi ständiga sparbeting.

Av antalet anställda poliser i Dalarna är vissa sjukskrivna, tjänstlediga för andra uppdrag och åter andra kan inte arbeta skift. Det innebär naturligtvis att vi behöver fler poliser.

För att vi ska ha en väl fungerande polis så behövs fortbildning. Dessutom måste polisen ha en modern utrustning. Allt det här kostar mycket pengar. För mig som moderat är rättstryggheten ett viktigt område och jag är definitivt inte nöjd med resurstilldelningen.

Justitieminister Bodström har under sin tid som minister inte åstadkommit några förbättringar och jag ser gärna att han blir utbytt mot någon som ser till att staten tar sitt ansvar när det gäller rättstryggheten.

ULLA OLSSON

Mer läsning

Annons