Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bypolitisk (s)amverkan

Annons

Svenska Dagbladet har helt ambitiöst kartlägt stämningarna i de nästan 60 kommuner, som styrs i samverkan över blockgränsen av sossar plus ett eller flera borgerliga partier.

I närmare 20 kommuner styr rentav sossar och moderater unisont. Av allt att döma till ömsesidig belåtenhet.

Ingenstans ville den borgerliga kontrahenten bryta det lokala samarbetet med sossarna av hänsyn till rikspolitiken, där den borgerliga alliansen har siktet inställt på att besegra socialdemokraterna och erövra regeringsmakten i valet nästa år.

Alliansens rikspolitiker inledde i går sin turné i landets kommuner. Det vällovliga syftet är att signalera obrottslig borgerlig sammanhållning inför valet. Sverige behöver en ny regering. En majoritetsregering. Perssons rödgröna regeringsröra fungerar inte längre.

Hur ska då alliansens riksturnerande politiker förhålla sig till lokala partikamrater i kommuner som Falun och Mora, där centerpartister glatt och ogenerat styr tillsammans med sossarna? Sak samma i kommuner där folkpartister, kristdemokrater eller moderater samregerar med den förmente "ärkefienden".

Som vi ser saken är svaret enkelt:

Rikspolitikerna ska över huvud taget inte lägga sig med vilka partier deras lokala själsfränder samverkar kommunalt. Inte så länge samverkan gäller demokratiskt trovärdiga partier. Ett sådant har sossarna alltid varit. Dogmen om det livsviktiga "kommunala sambandet" är en ideologisk floskel från Tage Erlanders dagar. S-väljarna tillhölls att rösta på samma parti i såväl riks- som lokalval. För den sakens främjande höll socialdemokratin envetet fast vid kravet på gemensam valdag för riks- och lokalval, så att valrörelsen blev gemensam, och därigenom mer präglad av rikspolitiken, som alltid gällde (och fortfarande gäller) regeringsmakten.

På järnhårda samband mellan riks- och kommunalpolitiken tror väl nuförtiden bara ideologiska testuggare.

För våra dagars ideologiskt frigjorda väljare är det fullt passabelt att rösta på skilda partier i kommunal-, landstings- och riksdagsvalet.

Väljare som tröttnat på regeringen Perssons politik ska självklart rösta på alliansen för maktskiftets skull.

I lokalvalet bör han eller hon lika självklart rösta som de brukar om kommunen sköts bra av sossar eller av sossar i samverkan med ett borgerligt parti.

Lokalt finns för övrigt ofta större skäl att rösta på person än på parti. På partiers helighet har vi aldrig riktigt trott.

Över huvud taget behövs mer pragmatism och mindre partipolitiskt bubbel i svensk politik.

HANS LINDQUIST

Mer läsning

Annons