Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush mot global rättvisa

Annons

Amerikanska medborgare ska således åtnjuta favören av internationell åtalseftergift.

Därigenom saboteras det globala samförstånd mot diktatur, terrorism och annat politiskt barbari, som USA vid andra tillfällen förtjänstfullt bekämpat.

Bakom Bushadministrationens halsstarrigast skymtar det faktum att starka amerikanska högeropinioner av hävd misstror såväl FN som internationellt samarbete överhuvudtaget. Ingen amerikansk president, särskilt inte en republikansk sådan, kan helt nonchalera dessa väljargrupper på sin hemmaplan.

För republikanen Bush är det lättare att bedriva kraftfull utrikespolitik genom tufft supermaktsspråk än genom internationell förtrolighet och förlitan till FN och andra internationella organ. En demokratisk president skulle därvidlag ha annorlunda förutsättningar.

Bush politik hittills har enligt vårt förmenande varit kraftfull och på sikt - faktiskt fredsbevarande. Två diktatoriska skräckregimer, Talibanväldet i Afghanistan och Saddam Husseins våldsvälde i Irak har effektivt eliminerats med förhållandevis små insatser och offer. I dessa länder gror äntligen - trots alla bakslag och svårigheter - hoppet om demokrati.

För första gången på länge föreligger nytt fredshopp i den kroniskt elakartade israelisk-palestinska konflikten. Nästan hela världen hoppas att president Bush ska bli framgångsrik med sin synnerligen ambitiösa "färdplan" för varaktig fred. Vänsterkantens notoriskt antiamerikanska testuggare - inklusive länskollegans exemplar av arten ligger förunderligt lågt för när-varande.

George W Bush och ingen

annan har just nu initiativet på fredsfronten. Mot den bakgrunden är det extra sorgligt att USA:s president med sitt demonstrativa förakt för den internationella brottmålsdomstolen förstör sin nyvunna goodwill och i stället

effektivt underblåser allsköns

antiamerikanska stämningar.

En konflikt mellan EU och USA är under uppsegling i frågan. EU direkt avråder blivande medlemsländer från att underteckna specialavtal med supermakten av innebörden att amerikanska medborgare inte ska ställas till ansvar inför ICC för internationella brott, begångna på dessa staters territorier.

På direkt fråga har Sveriges utrikesminister i välavvägda ordalag nyss kritiserat USA:s sorgliga förhållningssätt till den internationella rättvisan.

Ett ord i rättan tid, Anna Lindh!

Mer läsning

Annons