Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budskap - fel fokus?

Annons

Jag håller med Maud Olofsson om att det är viktigt att få fram fler entreprenörer i Sverige. Entre-prenörer som sätter igång projekt, initierar förändringar och driver fram nya lösningar - även inom offentlig och ideell sektor - blir vi allt mer beroende av. De senaste 20 åren har det gått åt rätt håll. Det ser vi inte minst på gymnasiet i Leksand där unga företagare blir fler och duktigare år från år.

Jag läser i gårdagens DN att Maud trots flera positiva fenomen inte är nöjd. Hon vill inte att kommunerna bedriver egen affärsverksamhet inom områden där privata aktörer diskrimineras. Det kan man hålla med om, även om hennes exemplifieringar med kommunala gym och kaféer knappast hotar den privata sektorn.

Om Maud vill slå ett slag för att gynna framväxten av små företag finns det mer strategiska områden att slå klorna i - den offentliga upphandlingen av varor och tjänster.

Enligt en studie av Nutek från 2004/5 lämnade bara 12 procent av småföretagen ett eller flera anbud i en offentlig upphandling under 2004. 88 procent ansåg sig inte kunna eller vinna på att vara med om att kriga om de cirka 400 miljarder kronor som kommunerna, landstingen och staten köper varor och tjänster för varje år.

Anledningarna var krångliga regler, höga kostnader, för höga krav på små företag, osäkra utvärderingar vid val av företag och godtyckliga bedömningar av små företags anbud.

Här skulle Maud kunna göra underverk genom att utveckla och ändra lagen om offentlig upphandling (LOU) så att inte exempelvis kommunerna, ofta av okunnighet och nonchalans, diskriminerar små företag på landsbygden. Fråga gärna ledande centerpartister från Siljansregionen om läget.

Där har flera kommuner under kort tid de fakto diskriminerat de nya och små företagen genom att låta stora företag i fyra viktiga upphandlingar ta hem spelet. Priset har vunnit över kvaliteten. De små hade inte en chans. De lokala bönderna tillhör dem som förlorat mest. Att ändra LOU gynnar småföretagen

GÖRAN ENGSTRÖM (C), LANDSTINGSPOLITIKER, FUNDERAR HÖGT EFTER ATT HA LYSSNAT TILL INSJÖFÖRETAGETS VD PÅ CENTERNS KOMMUNDAGAR. RONNYSVENSSON ÄR FRAMTIDSFORSKARE BOENDE I LEKSAND RONNY.SMAKOM@BERGSLAGSGRUPPEN.SE

Mer läsning

Annons