Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på sjuksköterskor - en lönefråga

Annons

Om man frågar studenterna på landets sjuksköterskeutbildningar så visar det sig att andelen som ser sjukvård som sin framtida arbetsmarknad minskar allt eftersom de närmar sig den tidpunkt när de är färdigutbildade. Även på Högskolan Dalarna har en enkätundersökning visat att enbart 10 procent av de som går utbildningen avser arbeta inom vård. En växande del av studenterna ser fortsatt utbildning och forskning samt läkemedelsindustrin som en betydligt mer lockande framtid. Vad är orsakerna bakom detta?

Det finns säkerligen många svar. Att framtida löneutveckling och möjlighet till yrkeskarriär spelar stor roll står utan all tvivel om man frågar studenterna. Det handlar då inte bara om pengar utan även om yrkesrollens innehåll. Man upplever inte att det stora ansvaret återspeglas i lönekuvertet.

Den traditionella yrkesrollen "sjuksköterska" har genomgått en mycket snabb utveckling de senaste åren. Från att i huvudsak ha varit ett yrke i vilket man hjälper människor och ger vård och omsorg så har sjuksköterskan delvis blivit en datoriserad organisatör som bygger stödjande nätverk. Det kanske är en dålig beskrivning eftersom det inom gruppen finns en mycket stor variation. Den snabba förändringen innebär i alla fall att många studenter upplever en stor skillnad mellan utbildning och verklighet när de går ut på praktik. Särskilt tycks det stora ansvaret skrämma många.

Det faktum att bemanningsföretagen, som betalar en betydligt högre lön, inte verkar ha några problem med rekryteringen talar även det för att många tvekar att ta det mycket ansvarsfulla jobbet som sjuksköterska till den lönenivå som landstingen erbjuder.

"Vi har råd med vård" har miljöpartiet hävdat sedan starten 1980. Det är enbart genom att lyfta vården vi kan bryta den negativa kostnadsspiralen vi nu ser med allt fler sjukskrivningar. Att locka tillbaka vårdpersonalen till vården genom rättvisa löner är därför ett måste. Friska pengar till vården heter Miljöpartiets senaste paket i en lång rad av förslag till omfördelning i syfte att möjliggöra en långsiktig satsning på god vård.

JAN LINDHOLM

Jan Lindholm, Falun, är aktiv miljöpartist

Mer läsning

Annons