Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brinner för de äldre

Annons

Vad fick dig att satsa på politiken?

-Intresset har jag haft med mig sedan unga år och det har växt med åren. Både som skådespelare och egen företagare har jag drivits av en längtan att få medverka till förändringar. Jag vill att äldre ska få en värdigare vård, att företagare ses som en tillgång och inte en belastning och att kulturen lyfts fram på bred front i samhället.

Hur blev centern ditt politiska val?

-Pappa var handelsman på landsbygden och jag upplevde hur samhället strypte hans möjlighet att driva företag. Jag blev tidigt intresserad av miljöfrågor och är en hängiven kärnkraftsmotståndare. Jag har under hela min uppväxt identifierat mig med landsbygden, även om jag också älskar möjligheterna i Stockholm. Skulle jag engagera mig partipolitiskt, vilket inte är självklart när du jobbar som skådespelare, visste jag att det var hos centern jag hörde hemma.

Men det är länge sedan centern var framgångsrikt i Stockholm?

-Jo, det är möjligt att det vore säkrare att satsa på moderaterna eller folkpartiet. Men med mina erfarenheter, inte minst under tiden när jag byggde upp mitt företag i Värmland, var valet enkelt. Dessutom är centern ett litet parti med högt i tak där du känner en frihet att både lyckas och misslyckas. Det är ingen katastrof om jag inte kommer in i riksdagen. Men det vore kul att få testa, för jag vet vad jag vill.

Vad hoppas du kunna uträtta?

-Just nu är det äldreomsorgen som står i fokus. Mammas demenssjukdom i mitten av 1990-talet öppnade ögonen på mig. Det var då jag insåg att det var illa ställt med omhändertagandet. Därför vill jag s k r i ka h ö g t i Sveriges riksdag om att vi måste förändra. Omhändertagandet måste ske på de äldres villkor.

Hur menar du?

-Ta bort alla biståndshandläggare och överlämna beslutsrätten till dem det gäller. De flesta äldre kan tala för sig själva, vi behöver inte besluta över deras huvuden hur de ska ha det. Har de gamla hunnit bli för senila finns det oftast förnuftiga anhöriga att fråga. Förmyndarmentaliteten måste bort.

Men är de äldres situation verkligen så illa?

-De äldres situation är helt oacceptabel på många håll. De behandlas ovärdigt och tvingas leva i en miljö utan stimulans. Många äldre kommer aldrig ut i friska luften, inte ens på sommaren. Dessutom tror regeringen att den kan lösa arbetslösheten genom att hänvisa vem som helst till yrken i vården. Att ta hand om äldre kräver kompetens och empati. Det måste också ställas krav på dem som jobbar med äldre.

Hur vill du ha det då?

-Tack och lov har jag under mina resor runt om i landet kommit i kontakt med flera exempel på äldreboenden som ger mig hopp för framtiden. Jag är därför övertygad om att vi ska satsa på en modell med så små enheter som möjligt, gärna där de äldre känner varandra sedan tidigare, och att vi uppmuntrar både kollektivt och privat drivna äldreboenden.

-Äldrevården ska som i dag vara finansierad över skattsedeln, men låt andra aktörer än kommunen ta hand om driften. Uppmuntra kunniga och lämpliga människor att sköta vården i företagsform. Det blir billigare för kommunen och på köpet får de äldre det bättre.

Hur ser du på ditt eget åldrande?

-Ja om du tänker på hur jag vill bo när jag inte klarar mitt eget hem så vill jag leva mina sista år ungefär som jag nyss skissat: Jag bor på ett mindre hem för äldre där de som leder verksamheten vet vad det handlar om. Vi får mat som lagas på plats och vi håller oss friska bland annat genom att berikas genom olika kulturinslag.

Menade du allvar med förslaget om kultur i vården?

-Jag är övertygad om att kultur gör människor friskare, kulturen kan till och med ersätta en del mediciner. Kultur är således inte bara en fråga om trivsel. Fick vi en lag om kultur i vården skulle man inte kunna plocka bort den hur som helst.

-För en tid sedan var vi på ett äldreboende i Ludvika där jag träffade en förtjusande äldre musikintresserad lärarinna. Att se glädjen i hennes ögon över att få spela piano gjorde mig alldeles varm om hjärtat.

Vad händer om du missar riksdagsplatsen?

-Eftersom centern inte har någon plats på riksdagens Stockholmsbänk den här mandatperioden tänker jag inte så mycket på den frågan. Stockholm är ju inte centerns huvudort i Sverige. Oavsett hur det går i valet fortsätter jag att kämpa för de äldre, för kulturen och företagande bland kvinnor. Arbetsuppgifter saknas inte även om jag inte får tillräckligt med röster så att det räcker till en plats i riksdagen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons