Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Uppenbar risk för missnöjesval

Annons

Jag instämmer i ledarsidans bedömning i går om att det ligger mycket av allmänt missnöje bakom många människors negativa inställning i EMU-frågan. Ett missnöje och en misstro mot politikens förmåga att hantera viktiga samhällsfrågor, som inte alls har med EMU och euron att göra. Brister inom sjukvården, skolan, polisen och andra viktiga områden gör att många känner misströstan och oro inför framtiden.

När samhället inte fungerar, som man skulle önska, är det naturligt att människor vänder sig mot regeringen och mot det politiska ledarskapet över huvudtaget. Det mer besvärliga ekonomiska läget nu jämfört med bara för något år sedan har under de senaste månaderna lett till att en del av det, som ställdes i utsikt inför valet i höstas inte har kunnat infrias. Av många uppfattat som svikna vallöften.

Det är i detta läge, som vi nu ska gå till folkomröstning. Nej-sidan har utökat sitt försprång i opinionsmätningarna kraftigt den senaste tiden. I de många samtal som jag har med människor runt omkring mig är det mycket slående att deras tveksamhet till EMU och euron till mycket stor del grundas på kritik och oro som rör helt andra saker än vad folkomröstningen gäller. Samtidigt som de efterlyser mer information om för och emot EMU.

Båda dessa signaler måste tas på fullaste allvar. Det räcker sålunda inte att öka informationen och argumentationen om fördelarna med att Sverige kommer med EMU fullt ut och nu också införa euron. Göran Persson och gärna även ledarna för de övriga partierna som är för ett aktivt svenskt deltagande i det europeiska samarbetet och för ett Ja i folkomröstningen i september bör gå ut till väljarna och säga att de förstår människors missnöje mot förhållanden, som ligger utanför EMU-frågan. Men att detta är något, som man inte ska ge uttryck för nu i EMU-valet. Tanken med folkomröstningen är ju att den ska fokusera på en enda fråga, ja eller nej till EMU, inte att bli en misstroendeomröstning mot regeringen och politiken allmänt sett.

Svar:
En avsevärd samsyn mellan liberaler och sossar har uppenbarligen infunnit sig inför den 14 september. Det är inte utan att vi börjat tycka lite synd om Göran Persson, som även efter en ja-seger tycks bli tvungen att regera vidare med vänsterpartiets och miljöpartiets notoriska nej-sägare som parlamentariska kompanjoner.
Vi misstänker allvarligt att betydligt mer inspirerande samarbetspartners för Persson står att finna i kammaren!
Nu nog om blockpolitisk tristess för idag.
Hans Lindquist
pol red


LEIF SVENSSON

Mer läsning

Annons