Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Svensk nykterism och europeiskt vin

Annons

Svensk nykterhetspolitik ligger i spillror. Alkoholskadorna ökar katastrofalt. Tidningen brukar efterlysa synpunkter i ämnet.

Eftersom EU:s alkoholpolitik utdelade dödsstöten, tror många att allt skulle ha blivit vid det gamla, om vi inte gått med i EU och att allt blir bra igen, bara vi lämnar unionen.

Tyvärr är det inte så enkelt. Redan på 1940-talet var Bratt-systemets dagar räknade, även om motboken levde kvar till mitten av 1950-talet. Därefter vittrade hela restriktionspolitiken sönder år för år.

Ingen väg finns tillbaka.

EU befinner sig emellertid i sådan kris att våra erfarenheter från 1800- och 1900-talen kan bli avgörande för unionens räddning från sammanbrott.

När EG bildades, dominerades den helt av Frankrike och Västtyskland med några ekonomiskt och politiskt mycket svagare stater som satelliter. Subventioner till den franska vinodlingen infördes och en gemensam, yttre tullmur till stöd för den tyska industrin. Vid varje utvidgning av EG-EU måste de nya medlemmarna ges subventioner för olönsamt jordbruk, som tobaksodlingen i de sydöstra länderna.

Den nu aktuella östutvidgningen är oerhört värdefull för hela Europa, men leder till ekonomisk kollaps, om inte jordbrukssubventionerna avskaffas!

Samtidigt har den sydeuropeiska vinkulturens skadeverkningar blivit allt mer tydliga. "Sällan full men aldrig nykter" ger visserligen inte så mycket fyllebråk som brännvinsbältets "en rejäl fylla i veckan", men långtidsriskerna är desto större.

Hela alkoholpolitiken inom EU måste omprövas radikalt. Det är inte fråga om några tidsbegränsade undantagsbestämmelser eller andra bagateller. Radikala grepp måste till.

Sverige har unika erfarenheter att dela med sig av.

Under 1800-talets första hälft höll svenska folket på att supa ihjäl sig. Våra bönder trodde stenhårt att brännvinsbränningen var helt nödvändig för att jordbruket skulle bära sig. Hur framsynta personer som Peter Wieselgren, med stöd av jordbruksexperter och läkare, lyckades vända allmänna opinionen är det nog inte så många som känner till numera, men saken är väl dokumenterad. Det tog tid, ungefär 20 år då, men med nutida medier går opinionsbildningen avsevärt fortare. Sydeuropas vinodlare och tobaksbönder måste inse nödvändigheten av att i tid satsa på andra grödor.

BO ANDERSSON

Mer läsning

Annons