Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Skäms inte Gruhs över hur äldre behandlas?

Annons

Christer Gruhs!

Du skriver att du skäms över svensk flyktingpolitik. Skäms du inte också över den hjälp, vård och behandling som våra gamla människor får?

Du skriver att Sverige både har råd och möjligheter att hjälpa människor från andra länder, som tvingas fly. Varför finns inte de möjligheterna för stöd till våra gamla och sjuka, som inte orkar klara sig själva längre?

Hemtjänsten brottas med stora problem. På en del vårdhem finns det inte resurser att låta de boende komma utomhus en stund. Personalen tvingas ibland att lägga en person för natten redan vid 16-tiden.

Vilken dag ska vi utlysa en demonstration för deras rättigheter?

Något måste vara fel när vi i Sverige ska satsa på att hjälpa personer från andra länder som vill komma hit och samtidigt minska hjälpen åt våra allra svagaste, de gamla och sjuka.

Det skäms vi över!
"Två pensionärer"

Svar direkt: Nej, jag känner inte någon skamkänsla över hur vi i Sverige tar hand om våra äldre.

I varje fall inte generellt. Jag har nämligen under tiotalet år på nära håll kunnat studera hur min egen senildementa mor vårdats av den kommunala åldringsvården. Vad jag upplevde under dessa år präglar min bild av hur tiotusentals kommunalanställda gör en otrolig insats för våra äldre.

Självklart finns det brister också i äldrevården. Men också ett omhändertagande som är fantastiskt.

I stället för att avvisa flyktingar som riskerar livet om de skickas tillbaka till hemlandet, borde vi ge dem en fristad i Sverige och uppmuntra dem att ta jobb inom vården. Inom några år kommer nämligen vi "svenskar" inte att finnas i tillräckligt antal för att vårda de äldre.
Christer Gruhs

Mer läsning

Annons