Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Orealistiskt för C att putta ut V ur landstingsledningen ett halvår innan valet

Annons
Göran Engström, landstingspolitiker för Centerpartiet, är inte nöjd med ledarredaktionens kommentar.

Dagen efter fullmäktige (27/2) föräras jag bild och citat om alla överbud vilka nu haglar över väljarna.

Jag kritiserade bland annat V när de vill radikalt minska arbetsutbudet (sex timmars arbetsdag, reds anm.) i en situation där vi förväntar oss brist på arbetskraft inom vården under lång tid framöver.

Men sedan får man till något obegripligt. Man skriver att mitt parti, C, skulle hålla kvar V vid makten! Hur tänker man?

De rödgröna har 39 mandat, borgerliga 32, inklusive det icke-borgerliga DSP 36. SD har åtta mandat.

Detta innebär att enda sättet att frånta V en plats i ledningen är att ett halvår före nästa val börja en koalitionsförhandling med S och MP, vilket ger 43 mandat. Vänstern är då utanför alla block.

Naturligtvis är en dylik rockad orealistisk i dag. Men samma valmatematik kan dyka upp efter valet i höst. Ingen kan ha undgått att SD numera stöder praktiskt taget varje förslag som oppositionen lägger fram. Det gjorde de inte i början av mandatperioden.

Orsaken ligger i samma politikförskjutning som var avgörande för att inte mitt parti kunde gå i koalition med S efter valet. Då fanns det i riksdagen en majoritet, som inkluderade SD, för att avskaffa vårdvalet i primärvården. Lek med tanken att undertecknad som ordförande i hälsovalsberedningen skulle ha fått avveckla av den vårdvalsreform som mitt parti pläderat för. Nej, en sådan fälla gick vi inte i. Jag kan tänka mig vilka rubriker ledarsidan skulle frossat i!

I stället är ekonomin radikalt bättre och vårdvalet lever. Ett ideologiskt medvetet parti kan samarbeta med de flesta andra demokratiskt stabila partier om att förbättra för medborgarna. Då undviks de partiskiljande profilfrågorna och man koncentrerar sig på det viktiga.

Efter valet i höst bör nog en och annan ställa sig frågan om de avgörande rösterna från SD är värda priset av en ideologisk ryggradsförskjutning!

Och apropå V så har jag varit antikommunist sedan 1956. De koalitioner jag medverkat i har varit utan V. Det har varit ett villkor. Men det visste ledarsidan sedan länge! Bara här nämnt för läsarna.

Göran Engström (C)

SVAR DIREKT FRÅN LEDARREDAKTIONEN

Gabriel Ehrling är politisk redaktör (vik.) på Dalarnas Tidningar.

Engström har rätt i att inget vinns av en kris ett halvår innan valet. Detta var dock inte poängen, utan en enkel påminnelse om att C genom sitt agerande inte bara möjliggjort det rödgröna styret utan att man också kunnat tvinga fram en ledning utan V.

Och V är – som Engström konstaterar – ett verklighetsfrånvänt och välfärdspopulistiskt parti.

Gabriel Ehrling

Mer läsning

Annons