Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan Måhända var det en tillfällig villfarelse?

Annons

Något konfunderad läste jag Hans Lindquists kommentar till Postens klarläggande artikel om reglerna för utdelning av oadresserad direktreklam. Hans Lindquists kännedom om nazistiska och fascistiska organisationers skadliga verksamhet förtjänar all respekt och är väldokumenterad. Att han trots detta i någon slags missriktad "god liberal anda", kan till-

låta sig att rikta kritik mot anställda och företag som valt att sätta stopp för spridning av den sortens direktreklam förefaller obegripligt. Syndikalistiska SAC gjorde helt rätt som gav brevbärarna och Posten i Mölndal civilkuragepriset till minne av den av nazisterna mördade medlemmen Björn Söderberg.

Min uppfattning i den principiella demokratifråga som saken berör, är den här:

I en demokrati, med folkrättsliga regler, ska naturligtvis idéer och politiska uppfattningar tillåtas att brytas mot varandra. Därigenom kan demokratin i sig själv fördjupas och finna uttryck och tillämpning. Men den måste också kunna sätta gränser. När uppenbart skadliga angrepp riktas mot väsentliga demokratiska värden måste dessa värden försvaras. I det lilla formatet, men ändå så viktiga, som Posten i Mölndal tog sig för, var ett sådant försvar.

Demokratins alla pulserande organisationer och partier finns inom på förhand givna gränser. Uppenbart skadliga företeelser som nazism och fascism, måste hållas utanför dessa. Mot den bakgrund som Hans Lindquist så klokt och klart många gånger redovisat, är det anmärkningsvärt att han nu vill tänja ut dessa gränser på demokratins bekostnad. Det vore mera klädsamt att ge ett hedersomnämnade åt både organisationen SAC och Posten och dess anställda i Mölndal. Detta i all synnerhet som åtgärden i sig inte hade det minsta att göra med hot eller våld, utan enbart syftade till att stärka demokratin mot diktaturens anhängare.

Men! Just som jag något uppbragd skriver dessa rader kommer brevbäraren med dagens tidning (23 oktober), och nu känner jag igen "den gamle" Hans Lindquist. I "Svar direkt" på ledarsidan ger han klara besked till Nationaldemokraterna. Måhända var det en tillfällig villfarelse han hängav sig åt i den kommentar, som jag här har kritiserat!?

SUNE BLOM

Mer läsning

Annons