Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Kd vill stödja ungdomarna

Annons

Tisdagstidningen ville "Kasta ut kd ur sovrummen". Bakgrunden är landstingsfullmäktiges debatt i måndags att anta ett handlingsprogram om sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter som leder till abort.

Antalet aborter bland ungdomar i Dalarna har ökat med alarmerande 40 procent - på ett enda år. I fjol genomgick dessutom två 13-åriga flickor abort. Tidningen delar kd-synen om allvaret i situationen. Bra så!

Däremot kan inte ledarsidan acceptera att kd:s talesman, landstingsledamoten och läkaren Alf Nilsson, vågar komma med råd. Han vill ge råg i ryggen åt alla de ungdomar och föräldrar som tror på trohet och tillit som omistliga värden, det vill säga att hålla sig till en pojk- eller flickvän, samt stöd åt alla de som vill ta till sig generationers samlade erfarenheter om värdet i att den sexuella debuten sker vid en tidpunkt då den mentala och själsliga mognaden finns där och det personliga ansvaret kan tas.

Tidningen frågar: Är två sexualpartners för många? Svaret är att svensk lagstiftning inte erkänner bigami, månggifte, som samlevnadsform. Kanske tidningen önskar en lagändring?

Tidningen frågar: Exakt vad är en lämplig ålder för sexualdebuten? Svaret är att svensk lagstiftning vill skydda unga människor från vuxnas sexuella övergrepp och har satt en 15-årsgräns. Vill tidningen sänka den till 12-13 år?

Alf Nilssons yrkande handlade om samtalsråd till landstingets ungdomsrådgivare, inte tvingande lagstiftning.

Utökad kondomanvändning är, enligt tidningen, det enda råd som kan, och får, ges. Har inte tidningen, och politikerna, därmed också trängt sig in i sovrummet, just det vi anklagas för? Uppmaningen att använda kondom behöver inte stå i motsatsställning till trohet och mognad.

Vi vill inte tro att tidningen vill tabubelägga samtal om sexuell livsstil genom att skrämma alla de ungdomar och vuxna, inklusive förtroendevalda, till tystnad.

Dalarnas tragiska befolkningsutveckling handlar mindre om utflyttning - och mer om att för få bildar familj, det stora livsprojektet, med därmed åtföljande låga födelsetal. Man kan undra varför det blivit så.
FRIDA HUGOSSON & LENNART SACRÉDEUS


Svar direkt:
Det här är en liberal tidning. Kd är ett moralkonservativt parti. Tidningen har en öppen och tillåtande hållning. Kd har en predikande och skuldbeläggande hållning. Tidningen betvivlar att det är av omsorg om låga födelsetal i Dalarna som kd vill förmå ungdomar att ha ett sexliv som Sacrédeus kan godkänna. Det är nämligen ungdomarnas sexliv i sig som utmålas som problemet av kd - inte att de utan kondom riskerar oönskade graviditeter eller veneriska sjukdomar. Varför vågade/ville inte kd tala öppet om kondomer i landstingsdebatten? Tidningen har naturligtvis inte förordat lagändringar. Debatten handlar ju om värderingar och sexualmoral. Landstingets övriga partier såg igenom täckmanteln om ”neutral hälsoupplysning”. Kd är politiskt isolerat. Det är bra att kd nu medger att det är ungdomars sexvanor i sig man vill ge sig på. Dalaungdomarna bör emellertid låsa sovrumsdörren när Sacrédeus vill in och predika. Och sätta på kondom.
LEDARREDAKTIONEN

Mer läsning

Annons