Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Inget plötsligt nej till EMU

Annons

Tidningen kritiserar i tidningens ledare den 24 juni kristdemokraterna i Vansbro för att plötsligt uppröras över att rikstinget år 2000 tog ställning för ett svenskt medlemskap i EMU, att ha agerat för sent för en ändring i partiets ställningstagande och för att gräsrötter inom partiet känner sig illa överkörda av riksting och partiledning.

Tyvärr är det uppenbart att ledarskribenten inte är särskilt väl insatt i lokalavdelningens tidigare ageranden i frågan varför jag vill göra följande klarlägganden:

Kristdemokraterna i Vansbro har konsekvent redan från år 2000 agerat mot en svensk anslutning till EMU. Som ombud röstade jag vid det extra rikstinget i Karlstad nej till förslaget att verka för ett ja i folkomröstningen, men ja-sidan vann. Inför rikstinget i Piteå år 2001 tillstyrkte lokalavdelningens årsmöte en motion innebärande omprövning i EMU-frågan, men motionen avslogs. Inför årets riksting fann vi för gott, med tanke på den nära förestående folkomröstningen, att inte motionera i frågan. Det är alltså totalt fel att vi blivit plötslig upprörda och agerat sent!

I stället för motion till rikstinget valde ledamöterna i lokalavdelningens styrelse att agera inför folkomröstningen genom insändare i Falu Kuriren tidigt i våras. Denna insändare har lett till intresse hos andra tidningar samt radio och tv.

Att många gräsrötter känner sig överkörda är inte så konstigt med tanke på att opinionsundersökningar visar att fler kristdemokratiska sympatisörer tänker rösta nej än ja till en svensk anslutning till EMU. Den känslan kan inte tas ifrån dem, även om beslut inom partiet är fattat i god demokratisk ordning. Vid val av ombud kan dock finnas anledning att fundera på om ett direktval från lokalavdelningar utan omvägen via partidistrikt kan vara en möjlighet för att stärka den interna demokratin.

Mot bakgrund av ovanstående kan man fråga sig vad tidningen egentligen reagerar på?

Skulle medlemmar i kristdemokraternas lokalavdelning i Vansbro inte ha sin fulla rätt att i god demokratisk anda agera för att ompröva partiets ställningstagande i EMU-frågan, som vi gjorde år 2001, eller skulle vi som samhällsdebattörer inte ha rätt att uttrycka våra åsikter inför folkomröstningen?
Torsten Larsson
Lokalavdelningsordförande för Kd i Vansbro

Svar direkt:
Vansbro kristdemokrater får självfallet tycka, tänka och ompröva vad de behagar i EMU-frågan och andra spörsmål.
Det märkliga är bara att den idag så starka kristdemokratiska oppositionen mot EMU, aldrig på riksnivå drevs med schwung och kraft inför partiets riksting för tre år sedan, då partilinjen fastställdes, utan först nu, när partistyrelsen är fullt engagerad på ja-sidan i den stundande folkomröstningen.
Det var då - för tre år sedan - som man skulle ha befolkat rikstinget med så många EMU-motståndare att nej-linjen säkrats, om man nu ansåg frågan så utomordentligt viktig.
Istället tog rikstinget ja-beslutet med avsevärd majoritet. Partiets nej-sägande medlemsmajoritet sände uppenbarligen fullständigt fel sorts ledamöter till rikstinget, då det begav sig.
Detta föranledde oss att med lätt ironi citera det nästan bibliskt klingande ordstävet "sent ska syndaren vakna".

Hans Lindquist
pol red.

Mer läsning

Annons