Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: I SD är man lojal med partiet

Annons

Oppositionslandstingsråd Jenny Nordahl svarar på kritiken från DT:s ledarredaktion.

Gabriel Ehrling: Hon fick inget gjort, men var lojal med partiledningen – riksdagen nästa för utdömd SD-topp?

När man tar del utav de angrepp som utdelas från DT:s ledarsida mot mig som person, kan man inte annat än fundera över vilken analys ledarredaktionen faktiskt gör kring varför tusentals svenskar engagerar sig i SD.

Det handlar om en stark övertygelse om att förändra vårt samhälle till det bättre för nästkommande generationer. Men också för våra äldre som byggt det Sverige och den välfärd vi – åtminstone en gång i tiden har haft.

Att arvoden skulle ligga till grund för ett politiskt engagemang är inte annat än ett felaktigt påstående som saknar all form av verklighetsförankring.

För mig är det en självklart att när man väljer att engagera sig i ett parti, är man också partiet lojal. Det betyder inte att man håller med om allt, vare sig om det handlar om strukturer eller politiskt sakinnehåll. Däremot finns det forum för att påtala, driva och förändra det man kan tänkas vilja förändra, via årsmöten, och partiets landsdagar.

Frifräsare och haverister som vill utnyttja partiet för egna syften hör inte hemma hos SD – vi är ett lag och ska så förbli.

Vi har haft en jobbig resa i Dalarna, vilket inte är någon hemlighet, men att påstå att vi inget gör är helt felaktigt. Jag vet att SD Dalarna kommer gå stärkt ur det som varit, vilket också nu redan märks med tanke på den respons jag och många andra företrädare fått de senaste veckorna.

Jag anser att DT:s personliga påhopp på mig handlar om ren rädsla för SD och den växande folkrörelse vi är. Jag kan dock leva med det för, som sagt, laget alltid går före jaget.SD nomineringsprocess till Sveriges riksdag väljer jag att inte kommentera då jag inte ingår i det arbetet. Men även här är ledarredaktionen fel ute.

Jenny Nordahl (SD)

Oppositionsråd Landstinget Dalarna

SVAR DIREKT FRÅN LEDARREDAKTIONEN

DT:s vikarierande politiske redaktör Gabriel Ehrling

I åratal har SD bett om att få bli behandlat som andra partier. Men när det väl står mer i tidningarna än att SD har rötter i svensk nynazism (vilket man har) och rapporter om SD-politiker som gör flagrant rasistiska uttalanden (vilket händer ofta) så är det tydligen angrepp på Nordahls person.

Man undrar ju då om "angreppet" består i att ledarredaktionen visat hur mycket bidrag partiet kvitterar ut och hur lite politik väljarna fått? Eller är det att vi berättat att Nordahl lämnat en felaktig bidragsredovisning till landstinget, trots att hennes kassör uppmärksammat henne på felet, som är att gå över gränsen?

Nordahl var distriktsordförande fram tills i våras och i sex kommuner i Dalarna hade partiet då inte tagit ett enda politiskt initiativ i fullmäktigeförsamlingarna. I Landstinget Dalarna, där Nordahl är gruppledare, har arbetet varit så ringa att en ledamot i hennes egen fullmäktigegrupp förra hösten kallade det "obefintligt".

På en punkt har dock Nordahl rätt. Om den här typen av insatser kvalificerar en politiker för Sveriges riksdag så blir jag rädd. Mörkrädd.

Gabriel Ehrling

Politisk redaktör (vik.)

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

Våldsdom och nazibakgrund inga problem för SD-ordförande i Dalarna

LÄS LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

DEL 4 – Jens Runnberg: "SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD

Del 5 – Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Ledar-TV: "SD vill att bara kommuninvånare ska få tigga" – Runnberg och Ehrling om SD:s motioner

Mer läsning

Annons