Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Hopplöst läge om alkoholen?

Annons

Tidningen har vid några tillfällen med berättigad oro frågat efter en fungerande alkoholpolitik, när det blir allt svårare att upprätthålla traditionell svensk alkholpolitik; att hålla uppe priset och att hålla nere tillgången.

Till att börja med måste det deklareras att det alltid är förbjudet att ge upp! Det kan aldrig vara acceptabelt att titta bort när alkoholskadorna blir allt större. Det som är möjligt att göra måste göras.

För Dalarnas del kan följande med fördel väljas:

1. Alkoholfri trafik. Kristdemokraterna arrangerade i mars en konferens med bland annat vägverket och polisen om vad som kan göras för att trafiken kan bli alkoholfri. Resultatet av mötet blev att Vägverket region mitt ska bjuda in polis, landsting och kommunerna till ett möte för att söka komma fram till den så kallade Skellefteå-modellen, som innebär att polis, landsting och kommuner ingår en "pakt" om att 24 timmar efter att en rattfyllerist gripits ska denne erbjudas ett nytt liv.

2. Alkoholfri uppväxt. Dalarnas kommuner har nyss tillsammans med högskolan bestämt sig för att samarbeta om bästa möjliga metoder för bland annat att de osynliggjorda barnen, de som lever i missbruksmiljöer, ska synliggöras. Kommuner som uthålligt över flera år arbetar aktivt och genomtänkt på att nå de verkligt utsatta barnen, har framgång med att förebygga alkolskador.

3. Alkholfria missbrukare. Socialstyrelsen har visat i sin lägesrapport för 2003 att kommunerna i Sverige har prioriterat bort missbruksvården. Sen 1995 har 20% av pengarna till missbruksvården sparats bort och i verksamhet har minskningen varit betydligt större. Övriga delar av kommunernas socialtjänst har inte prioriterats bort. Det är möjligt att göra annorlunda. Flera kommuner förstår att alla har att vinna, inklusive den kommunala kassan, på att missbruk behandlas.

4. Alkoholfri graviditet. Även bland gravida ökar alkoholkonsumtionen. Landstinget och kommunerna kan ha ett sådant samarbete från första besöket hos mödravårdscentralen att alkoholbruket "nollas" under graviditet

5. Alkholfri opinion. Vi kan alla på en mängd sätt medverka till förändrade attityder, att det blir "otrendigt" och icke tolerabelt att dricka omåttligt, precis som tobaksrökningen drivits tillbaka. Det senaste exemplet är den imponerande enighet som nåtts i Falun om höjd åldersgräns till 20 år för inköp av folköl.

Mycket mer av möjligheter kan sägas om arbetslivet som alkholfri zon, rehabilitering, frivilligorganisationernas betydelse. Låt oss bestämma oss för möjligheterna inte kapitulera!

Ulrik Lindgren, Falun, är riksdagsledmaot för kristdemokraterna.

ULRIK LINDGREN, RIKSDAGSMAN KD

Mer läsning

Annons