Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Högskola - för hela länet

Annons

På ledarsidan torgförs återigen idén om att samla Högskolan Dalarna till en ort. Det förvånar oss att en sådan fråga förs upp, som uppenbarligen saknar stöd, och som tar fokus från huvudfrågan; hur vi stärker och breddar högskolan till att bli en än viktigare utvecklingskraft för länet.

Vi i Mitt-Dalakommunerna är mycket mer intresserade utav att högskolan blir tillgänglig för hela länet. Där är satsningar på campus i Falun och Borlänge lika viktiga som stödet till Dalacampus och lokala lärcentra.

Borlänge och Falun har gjort stora investeringar för att högskolan ska kunna byggas och utvecklas utifrån två starka campus. Skulle denna strategi rubbas, skulle det kullkasta mycket av de satsningar som gjorts kring Dalregementet, Framtidsdalen och andra områden. Två mil ska inte hindra högskolans två huvuddelar att uppfattas som en enhet. Mittdalakommunerna har inga problem med att högskolan är lokaliserad som den är i dag.

Högskolan har haft en fantastisk utveckling de senaste 10-15 åren. I dag finns där 10 000 studenter och 600 anställda. Vi vill medverka till att högskolans tredje uppgift förstärks och att högskolans forskning och utbildning breddas ytterligare för att motsvara de krav som finns i regionen. Detta är en viktig framtidsfråga.

Tidningens ledarskribent bör acceptera det faktum att högskolan är förlagd till dels Falun, dels Borlänge. För oss är det viktigare att koncentrera kraften på utveckling, än sådant som splittrar och försvårar inför framtiden.
ROGER STÅL, ANDERS AHLGREN, PETER HULTQVIST, SVEN-GUNNAR HÅKANSSON, JOHNNY GAHNSHAG
Skribenterna är kommunalråd i Ludvika, Gagnef, Borlänge, Säter och Falun.

Svar direkt: Förvisso accepterar vi högskolans uppdelning i dag. Men om inte kommunalråden i abstraktionen "Mitt-Dalarna" vågar höja blicken, se utvecklingen och ha en hög beredskap för ett förändringsarbete vid högskolan, tvingas jag konstatera att vi uppenbarligen inte deltar i samma debatter kring Dalarnas framtid.
CHRISTER GRUHS, chefredaktör

Mer läsning

Annons