Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan Fallet blir tungt - om man satt sig högt

Annons

Alf Johansson, s, har problem. Läs hans "Brev till ledarsidan" den 4 september. Han tål helt enkelt inte att höra hur illa socialdemokraterna hanterat frågan om prio 1-bilarna i Dalarna.

För att alla ska kunna hänga med i socialdemokraternas turer ska jag göra en sammanfattning av vad som hänt:

1993: Den 3 september för bra precis nio(!) år sedan skrev jag en motion till landstinget. Jag föreslog att prio 1-bilar skulle inrättas på en rad orter i Dalarna. Detta efter att ha haft Rättvik och Gagnef som förebild. Jag nämner 17 platser i Dalarna där prio 1-bilar skulle behövas, platser där det finns deltidsbrandkårer.

Socialdemokraterna "vacklade" redan då. I svaret på min motion visste man inte ens vilken typ av verksamhet som det handlade om. Svaret talade om "medicinska olycksfall". Vad det nu är?

Men sedan detta genanta fel klarats ut kom ett positivt besked. Detta i fullmäktige 15 februari 1994.

Sedan har verksamheten rullat på. Men så började socialdemokraterna att "vackla".

I fullmäktige i juni 2001 kom ett dråpslag mot verksamheten. Alf Johansson sa då exakt så här:'

"Den rent medicinska effekten för dalabefolkningen, om denna verksamhet läggs ner, bedöms som utomordentligt liten".

Många blev förbannade. Johansson hade dock i debatten svårigheter att skilja på de utryckningar som deltidsbrandkårerna gjorde vid trafikolyckor och just de prio 1-larm (sjukdomar) som frågan gällde.

Johansson var också negativ till införandet av defibrillatorer i bilarna.

Den 22 oktober 2001 fick jag ett brev av Sören Bertilsson, s, ansvarig för sjukvårdsfrågorna. Han skrev exakt så här:

"Den långsiktiga inriktningen kommer sannolikt, med hänsyn till ambulanssjukvårdens förbättrade funktion, innebära att det i flera fall är rimligt att minska prio 1-verksamhetens omfattning."

Nu talas det alltså om att verksamheten ska minska.

Hotet föranledde mig och moderaterna att agera. Jag skrev en ny motion (det är den som ska behandlas i dag, tisdag) där jag föreslog att verksamheten med prio 1-bilarna ska vara kvar precis som i dag.

Nu hade prio 1-frågan tagit "eld" ute i Dalarna. Det startades många protestlistor mot tankarna på nedläggning. Cirka 10 000 namn skickades till landstinget.

Vid fullmäktige i april i år ställde jag en rak fråga till Sören Bertilsson: Kommer det ett besked om prio 1-bilarna före valet?

Svaret var: Nej!

Men så dök min motion och mina förslag upp. Inför landstingsstyrelsens sammanträde den 26 augusti fanns ärendet med. Där fanns papper som inte gav några besked om framtiden för bilarna och för införandet av defibrillatorer fanns inget gehör.

Men så hände något! Det kom nu ut ett "rättelseblad". Nu var det positiva tongångar och även debfibrillatorer hyllades som något bra. Alf Johansson satt i tv och klappade sig för bröstet som den "stora prio 1-räddaren". Och han betonade att visst var han positiv till defibrillatorer. Jo, jo!

Nu tycks Alf Johansson har sådan vånda och troligen sömnlösa nätter för att han tvingas - visst är det under galgen - säga ja till ett förslag som kommer från mig och oss moderater.

Självklart blir fallet tungt om man, som politiker, är van att styra och ställa och utan att lyssna på andra än sig själv.

Självklart blir fallet tungt om man satt sig högt upp - och plötsligt ramlar ned!

ROLF GUNNARSSON

Mer läsning

Annons