Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: "Det var dumt att formulera det som krav" – Make Equal svarar på kritiken från Henrik Johansson

Ledarredaktionens fristående krönikör Henrik Johansson kritiserade i veckan organisationen Make Equals krav om ett "ägaransvar" för mobiltelefoner och datorer. Organisationen replikerar och Henrik Johansson svarar direkt.

Annons

LÄS ÄVEN:

Henrik Johansson: Stoppa gärna näthatet, men "ägaransvar" för mobiltelefoner och datorer är bara otäckt

Kristina Wicksell, Make Equal.

Nej, vi vill inte ha ett register motsvarande fordonsregistret för digitala enheter. Tack för att du gav oss möjlighet att förtydliga detta.

Idén om ett "ägaransvar" fick vi från polisens demokrati- och hatbrottsenhet. Vi presenterade det inte som ett krav på plats hos demokratiministern, vi presenterade det som förslag på lösningar att kolla vidare på.

Det var dumt att formulera det som krav på våra sociala medier, vi har nu ändrat det.

Bakgrunden är att vi hamnat i ett läge där rådande praxis i princip gjort det omöjligt att beivra hatbrott och hot på nätet. Det är ju faktiskt konstigt att det går utmärkt att beivra upphovsrättsbrott som begås vid datorer men tycks omöjligt att fälla någon för hot och hat de sprider med sina digitala enheter.

Vi vill göra något åt det dödläget.

Kristina Wicksell

Make Equal

SVAR DIREKT FRÅN HENRIK JOHANSSON:

Krönikören Henrik Johansson är Avestabo, facklig ombundsman, ideologisk men ej partiaktiv socialdemokrat och en av grundarna till Inte rasist, men...

Vad ska man säga, inte blev jag klokare av detta. Make Equal hävdar att man aldrig presenterat sitt förslag om att införa ägaransvar för datorer och mobiler som ett ”krav” för demokratiministern Alice Bah Kuhnke. De menar att allt bara var”dumt” kommunicerat i sociala medier.

Sällan har väl en efterhandskonstruktion varit så tydlig, för det handlar inte bara om vad man kommunicerade i sociala medier. Även i Make Equals debattartikel hos SVT Opinion valde man att kalla förslagen för "krav".

Inte förens min krönika publicerades började Make Equal prata om att det kanske inte handlade om ”krav”, utan snarare förslag som regeringen ska titta vidare på.

Faktum kvarstår, Make Equal ger inga svar på hur ett "ägaransvar" ska fungera. Egentligen finns det mycket mer att säga om deras övriga förslag. Till exempel att det redan i dag går att göra digitala polisanmälningar och att arbetsmiljölagen redan innefattar människor som jobbar i digitala miljöer.

Framförallt är inte det stora problemet att folk nekar till att de suttit vid den dator där näthat och hot kommit ifrån. Problemet är att Polisen varken har resurser eller kunskapen hur organiserat näthat fungerar.

För det första är näthat endast ett samlingsbegrepp som använts minst sagt slarvigt. Näthat handlar om hot, förtal och trakasserier mot person eller grupp. Inte en kritikerstorm där folk skriver raljanta ifrågasättanden på Twitter eller Facebook.

Det polisen behöver bli bättre på är tre saker:

1. Polisen måste, precis som Make Equal föreslår, få resurser att klara upp dussinbrott. Alltså brott som sker dagligen men som kanske betyder mycket för en "medelsvensson". Här innefattas även hot och trakasserier som sker online.

2. Polisen måste kunna hantera till exempel ett digitalt hatbrott eller hot lika bra i Borlänge som i Stockholm. Så är inte fallet i dag.

3. Polisen måste lära sig att se vad som triggar igång olika digitala hatstormar.

I Sverige har vi god koll på hur till exempel hur olika händelser i världen kan trigga fram ett terrordåd. Däremot har vi ingen som helst koll på hur den digitala stormen kan leda fram till att folk tvingas fly sina hem pga hot, och kanske i förlängningen blir attackerade fysiskt.

I mitt fall tog det säkert tjugotalet nerlagda polisanmälningar under loppet av fyra år och snart två fällande domar innan jag till sist, med hjälp av DT, fick kontakt med polisens personskyddsgrupp. Så lång tid ska det inte ta, någon inom polisen borde ha reagerat tidigare.

LÄS ÄVEN:

Henrik Johansson: "Jag tittar på högen med utredningar av hot som polisen lade ned direkt"

Men allt detta borde Make Equal redan veta, framförallt då de påstår sig ha: ”stor erfarenhet av hot och hat på nätet”.

Henrik Johansson

Fristående krönikör på ledarsidan

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Henrik Johansson

Mer läsning

Annons