Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan: Dalfolkets kultur är en viktig fråga

Annons

Karin Rosencrantz Bergdahl har i en signerad artikel på ledarsidan i lördags återigen ifrågasatt den moderata politiken. Vi moderater har under alla år drivit frågan om att landstinget ska renodla sin verksamhet och endast ägna sig åt hälso- och sjukvård.

I det ekonomiska läget som Landstinget Dalarna har i dag, där underskottet för sjukvården blev 195 miljoner 2002 och prognosen för i år pekar på minus 155 miljoner kronor så måste man prioritera. Vi väljer då sjukvården framför bidragsgivning.

Kulturen är mycket viktig för befolkningen i Dalarna. Vi tvingas trots detta göra nedskärningar i anslaget till kulturen, då sjukvården är prioriterad. För att sjukvården ska fungera nu och i framtiden så är vi av den uppfattningen att landstingets verksamhet måste renodlas.

För att renodla verksamheten vill vi att olika lösningar prövas. Vissa kulturverksamheter bör skatteväxlas med kommuner, vissa kan övergå till andra huvudmän och vissa måste kanske läggas ner om de inte klarar sig utan landstingsbidrag. Nya kommunalförbund kan vara lösningar och Region Dalarna anser vi vara den naturliga samordnaren gällande länsövergripande kulturverksamhet.

När det gäller Dalateatern och dess verksamhet så kan jag inte se någon förändring för dem i ett moderatstyrt landsting och Sverige. I riksdagen har moderaterna föreslagit att man lägger ner Riksteatern och överföra dessa pengar till samtliga länsteatrar som finns. De pengar som Landstinget Dalarna nu lägger där kan då överföras till sjukvården.

JAN WIKLUND

Mer läsning

Annons