Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons

Med stigande bestörtning läste jag ledaren om elström och cancer den 27 maj. Den refererar till en studie som gjorts, som kommit fram till att man inte kunnat påvisa något entydigt samband mellan 50-periodiga magnetiska fält och bröstcancer. Det må så vara.

När ledaren sedan blandar in det sjukdomstillstånd som ett stort antal människor lider av, orsakade av elektromagnetiska fält, och hävdar att den aktuella studien på något sätt skulle förbättra situationen för dessa människor, framstår skribenten som djupt okunnig. Tror skribenten att de som tvingas bo i "husvagnar och kojor" gör det för att de är enbart oroliga, att de frivilligt väljer bort ett normalt liv utan att vara verkligt sjuka, av något filosofiskt principskäl? Naturligtvis är en sådan slutsats både naiv och djupt kränkande. Skribenten tycks tro att dessa människor simulerar sina problem, och att de skulle bli friska av att läsa studien.

Skribenten förirrar sig dessutom in i en utläggning om olika frekvensområden, vilket belägger okunskapen.

Låt mig redogöra för de faktiska förhållandena: Elnätet har frekvensen 50 Hz, GSM-systemets radiovågor har frekvensen 900 miljoner eller 1 800 miljoner Hz, och 3G-systemet ligger på drygt två miljarder Hz. Alltså inte "10-20 gånger" högre än elnätet, utan snarare cirka 20-50 miljoner gånger högre.

Visst ska vi stödja fortsatt forskning i ämnet - det finns mycket att förstå vad gäller nervcellers påverkan av mikrovågor, alltifrån termisk påverkan (som i mikrovågsugnar, vars frekvens för övrigt ligger nära 3G-systemens) till elektrisk och därpå följande kemisk påverkan. Nervsystemet med hjärnan och ryggmärgen arbetar med elektriska signaler och kemiska signalsubstanser, och det är därför inte orimligt att tro att nervsystemet påverkas av externa fält. Tyvärr känner vi inte till hur dessa mekanismer fungerar i detalj. Forskningen ska dock fastställa orsaker och finna bot på existerande problem, inte försöka "bevisa" en förmodad ofarlighet eftersom det är omöjligt.

Låt oss slippa läsa fler ledare som är kränkande mot sjuka människor, och som bottnar i en så skrämmande kombination av okunnighet och inskränkt syn på medmänniskors situation.

JAN HELDERS

Mer läsning

Annons