Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons

Ledaren den 10 juni förklarar junilistan som chanslös. Som grund för påståendet anges "senaste opinionsmätningen". Men vilken denna är av flera mätningar anges inte. Aftonbladets mätning över nätet den 10 juni anger 19 procent för junilistan inom en population på 8 165 personer.

Tidningen påstår att den åberopade mätningen antyder ett kommande fiasko. Därmed medverkar ledarskribenten till underminering av en folkrörelses verksamhet. Valet är i realiteten ett maktval vilket höger-vänsterpartier politiserar.

Det handlar om vilken makt, som ska behållas i Sverige under en föreslagen grundlag, bland annat valutapolitik, skogspolitik, inklusive jaktfrågor, försvar med flera viktiga samhällsfrågor.

Sveriges EU-parlamentariker ska företräda Sverige i Bryssel, inte företräda Bryssel i Sverige.

En uppfattning om förestående fiasko bör lämpligen anstå till dess björnen är skjuten.

Sigvard Lindström

Svar direkt:

Undertecknads genuina slarv medförde att den åberopade opinionsmätningen inte namngavs. Det handlar om TNS/Gallups senaste siffror, som endast ger junilistan knappt 2,5 procent, vilket vi fann remarkabelt, då partiet tidigare legat avsevärt högre på opinionsbörsen. Framförallt förändringen - trenden väcker intresse.

Publiceringen av en opinionsmätning påverkar i sig opinionen. Även här är vi överens med Sigvard Lindström. Höjda opinionssiffror förstärker trenden. Sänkta siffror försvagar densamma.

Ska man av den orsaken underlåta att överhuvudtaget publicera och kommentera opinionsmätningar i en valrörelse?

Naturligtvis inte. Politisk opinionspåverkan är varje ledarsidas deklarerade uppgift!

Tyvärr råkar Sigvard Lindström och politiska redaktionen ha skilda uppfattningar om just junilistans budskap och målsättning. Politiken är och förblir en kamp mellan motstridiga åsikter.

Så ock EU-politik.

Hans Lindquist, pol.red

Mer läsning

Annons