Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarsidan

Annons

Tack för stödet tidningens ledare ger kristdemokraterna för vårt förslag om att Sverige ska besluta att återgå till införselkvoterna av alkohol vi hade vid inträdet i EU!

Det är inte rimligt att EU i praktiken begär att Sverige ska höja sina alkoholskador, genom obegränsade införselkvoter av alkohol. Snuset behandlas i EU som en folkhälsofråga, då borde det också vara möjligt och tillåtligt för Sverige att kunna hävda folkhälsoargumentet!

Däremot förvånar tidningen med att nu för andra gången påstå att vår partiledare Göran Hägglund föreslagit att EU länderna ska höja sina alkoholskatter till svensk nivå. Riktigt så "käck" är inte vår Göran.

Enligt riksdagsprotokollet från partiledardebatten den 25 maj talade Hägglund om begränsning av införselreglerna "och rejält höjda miniminivåer när det gäller beskattningen i EU-området". Det kan inte anses vara ett förslag om svenska skattenivåer på alkoholen i EU.

Att få upp minimiskatterna på alkohol i Europa är en möjlig väg att begränsa skadorna.

Tyskland har höjt sin skatt på alkoläsk och Polen har höjt ölskatten. Finland har ångrat sig i sin "baksmälla" efter den nyligen gjorda skattesänkningen.

Svar direkt: Saken fick en sådan framtoning i referaten från partiledardebatten. Skönt att höra från auktoritativt håll att nyblivne kd-ledaren, om uttrycket tillåts, ser mer nyktert på nykterhetspolitiken än vad vi först befarade.

Kristdemokraterna lägger nu tonvikten på minskade kvoter för den legala privatimporten av starkvaror EU-länderna emellan. Kravet är ingalunda okontroversiellt utan möter avsevärt motstånd från folkpartister och moderater. Men det är dock realistiskt och bör självfallet diskuteras som en av olika metoder att reda upp en alltmer prekär, alkoholpolitisk situation.

ULRIK LINDGREN

Mer läsning

Annons