Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev till ledarredaktionen: Vilket ansvar tar DT för freden?

Annons

Helge Sonntag, ordförande i Falu FN-förening svarar på kritiken från DT:s ledarredaktion

LÄS ÄVEN:

Runnberg: Falu kommun medarrangör när kommunist presenterade konspirationsteorier

Brev till ledarsidan: FN-föreningens fredssträvan stärks av att kommunister föreläser

DT:s ledarredaktion kopplar i en ny artikel (10/5) ihop Falu FN-förening med yttrandefriheten. Skribenten Malin Lernfelt tycker det är "ryggradslöst" av oss att bjuda in Pål Steigan som inledare på ett offentligt möte. Argumentationen går ut på att det inte finns någon skyldighet att bjuda in representanter för kommunism. Och jag håller med, vi har ingen skyldighet att bjuda in representanter för vare sig ditt eller datt och det har jag aldrig hävdat.

Det var inte någon skyldighet som gjorde att vi bjöd in till exempel en representant för det internationella fredsforskningsinstitutet SIPRI utan vi trodde han skulle ha något viktigt att säga (och det hade han)!

Pål Steigan som inledde mötet i söndags däremot är inte representant för någon annan än sig själv, en samhällskritisk bloggare som gräver fram mycket kunskap kring internationella konflikter.

FN-föreningen är en partipolitiskt obunden, ideell organisation som så gott vi orkar stöttar och sprider information om FN:s fredsarbete. Vi kan säkert göra mer. Fast genom vår mötesserie "Freden i vår tid" har vi börjat nå ut till en bredare allmänhet än tidigare och fått nya medlemmar och stödjare.

På sätt och vis har DT:s ledarredaktion större möjligheter att göra röster hörda med den stora mediekoncernens resurser och därför vill jag fråga: Vilket ansvar tar DT:s ledarredaktion för att informera dalfolket om de ökande riskerna för ett nytt storkrig?

Varför får jag till exempel inte läsa om USA:s nya satsning på modernisering av kärnvapenprogrammet som gör att risken för kärnvapenkrig ökar?

Under det Kalla Kriget utvecklade USA och Sovjet en politik som kallas MAD – "Mutual Assured Destruction". Båda var istånd att utplåna den andre också efter ett första angrepp. Med sin vanvettiga logik bidrog MAD ändå till att dämpa faran för ett atomkrig – insatsen var för hög.

Med den nya tekniken "Superfuze", som gör att missilerna spränger mycket längre ner i jordskorpan, hoppas USA kunna slå ut hela Rysslands strategiska kärnvapen i ett enda första slag och därmed slippa svarsangrepp. Och Ryssland har inte råd att tänka bort den risken. I dag har USA en varseltid på cirka 30 minuter från att varselsystemen varnar tills att ett motangrepp måste startas. På grund av sämre satellitsystem har Ryssland bara 15 minuter (och med de nya raketbatterierna i Östeuropa kommer varseltiderna bli ännu kortare).

Forskarna i Bulletin of the Atomic Scientists säger nu att med ny teknik kommer varseltiden att minska till mellan 7-10 minuter innan Moskva blir utraderat. Den här utvecklingen ökar riskerna för ett kärnvapenkrig av misstag!

Varför kan jag inte få den informationen i DT? Håller DT:s ledarredaktion med om behovet av att bygga en bred fredsrörelse? Varför måste jag logga in på Pål Steigans blogg för att få insikten att faran för ett nytt storkrig är den allra största faran i dag!

Helge SonntagOrdförande i Falu FN-förening

SVAR DIREKTFN-föreningen ser inget problem i att bjuda in extremister om de säger det som FN-föreningen vill höra. I alla fall om de är kommunister. Det skarpa avståndstagandet mot nazism som FN-föreningen gav utttryck för i ett tidigare inlägg lyser med sin skriande frånvaro när det gäller kommunism. Förra gången hänvisades till kommunism som en "etikett", nu är det en "stämpel".

Vi kan vara helt säkra på att en nazist inte varit välkommen att peka ut USA och internationella banker som orsaken till världens problem, fast kommunister och nazister delar denna analys.

Det är en principlös, ryggradslös hållning som FN-föreningen givit uttryck för. Hållningen påverkar ledarredaktionens syn på seriositeten och demokratisynen hos FN-föreningen.

Jens RunnbergPolitisk redaktör DT

Mer läsning

Annons