Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra spelöppning för Ja!

Annons

Lundgren och Persson - normalt varandras politiska huvudmotståndare - lyckades från sina olika utgångspunkter, utan gängse destruktivt käbbel sinsemellan, argumentera för EMU-medlemskapets positiva effekter för Sverige. Moderatledaren talade om fördelarna för svenskt näringsliv. Om den efterlängtade tillväxten i ekonomin. Göran Persson ville ha en stor valuta som innebär ett skydd "mot marknadens spekulanter". Båda trodde på fler arbetstillfällen. Herrarna flankerades kraftfullt av Lars Leijonborg och Alf Svensson.

Nej-sidan däremot uppträdde splittrad och fick sällan ordentlig kraft i sitt ofta småpetigt negativa budskap. Vänsterpartiets Ulla Hoffmann efterlyste i insinuant ton "eurons konsekvenser för kvinnorna" medan Maud Olofsson trasslade in sig i resonemang om att det var vida viktigare att fälla Göran Persson och få en ny regering, en borgerlig sådan, än att få en ny valuta. Vilket en leende Bo Lundgren höll med om - samt påpekade att det faktiskt var EMU-medlemskapet och inte regeringsfrågan debatten gällde.

Miljöpartiets Peter Eriksson invecklade sig på sin kant i teoretiska resonemang om önskvärdheten av en svensk ekonomi, där makten ligger närmre människorna.

Ja-laget var samspelt för att låna en term från sportvärlden. Koncentrationen på det enda verkligt viktiga just nu - att vinna folkomröstningen den 14 september - gav kraft åt inläggen. Sådant har opinionsbildande effekt.

Nej-sidan däremot splittrade sig på alltför många resonemang och måste uppenbarligen hitta en annan taktik. Detta gäller särskilt Maud Olofsson men även Ulla Hoffman, som båda framstod som tjatigt griniga och överhuvudtaget inte kom till sin rätt i går.

Gårdagens EMU-debatt antyder, att de utmärkt väl samspelta ja-partierna har goda utsikter att med sitt positiva budskap vända den för närvarande negativa opinionstrenden till sin fördel - och vinna folkomröstningen om EMU-medlemskapet och euron.

Det var kraft i ja-partiernas spelöppning.

ROBERT KENNEDY (AMERIKANSK JUSTITIEMINISTER).

Mer läsning

Annons