Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra sagt, ärkebiskopen!

Annons

Tvivel på jungfrufödseln sanktioneras numera av ärkebiskop KG Hammar. Detta förtörnar mer bokstavstroende kristna ur skilda samfund.

Frågan torde numera ha minskad teologisk betydelse i och med att de intellektuellt svårsmälta teserna om en medfödd "arvssynd" alltmer hamnat i skymundan. Teologins fixering vid jungfrufödseln sammanhänger nämligen med den ålderdomliga föreställningen att Kristus till skillnad från övriga människor måste vara född skuldfri, det vill säga utan arvssynd (som tydligen inte anses ärftlig på mödernet).

Nutida människor föreställer sig vanligtvis syndakontot som någonting strikt individuellt. Något som var och en av oss på egen hand uppbygger under jordelivet. Vilket vanligtvis sker i så betryggande hög grad att ytterligare tillskott via arvssynden framstår som överflödiga.

Det hedrar ärkebiskop Hammar att han nu försöker förnuftsanpassa de mer svårsmälta delarna av svenska kyrkans traditionella lära genom att diplomatiskt föreslå att jungfrufödseln kan uppfattas enbart som ett vackert, poetiskt uttryckssätt.

Ärkebiskopens generösa förslag gör det förhoppningsvis lättare för många modernt tänkande människor att förbli församlingsmedlemmar med den intellektuella jämvikten i behåll. Man ska inte bokstavligen behöva tro på sådant i Bibeln som ur naturvetenskaplig synvinkel framstår som rena orimligheter.

Stor takhöjd i trosfrågor hedrar Svenska kyrkan. Sekter har vi nog av ändå.

Mer läsning

Annons