Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra sagt ärkebiskopen

Annons

Frågan torde numera ha minskad teologisk betydelse i och med att de intellektuellt svårsmälta teserna om en medfödd "arvsynd" alltmer hamnat i skymundan. Teologins fixeringen vid jungfrufödseln sammanhänger nämligen med den ålderdomliga föreställningen att Kristus till skillnad från övriga människor måste vara född skuldfri, dvs utan arvssynd (som tydligen inte anses ärftlig på mödernet).

Nutida människor föreställer sig vanligtvis syndakontot som någonting strikt individuellt. Något, som var och en av oss på egen hand uppbygger under jordelivet. Vilket vanligtvis sker i så betryggande hög grad att ytterligare tillskott via arvsynden framstår som överflödiga.

Det hedrar ärkebiskop Hammar att han nu försöker förnuftsanpassa de mer svårsmälta delarna av Svenska kyrkans traditionella lära genom att diplomatiskt föreslå att jungfrufödseln kan uppfattas enbart som ett vackert, poetiskt uttryckssätt.

Ärkebiskopens generösa förslag gör det förhoppningsvis lättare för många modernt tänkande människor att förbli församlingsmedlemmar med den intellektuella jämvikten i behåll. Man ska inte bokstavligen behöva tro på sådant i Bibeln, som ur naturvetenskaplig synvinkel framstår som rena orimligheter.

Stor takhöjd i trosfrågor hedrar Svenska kyrkan. Sekter har vi nog av ändå.

Mer läsning

Annons