Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra initiativ i Borlänge

Annons

den 21 december 2005

Långt ifrån alla har kunnat beredas arbete eller utbildning och när kommunen dessutom valt att placera många av de nya utlänningarna i samma bostadsområde har det uppstått en besvärande segregation.

Borlänge har valt att satsa på en plattform för integration som dessbättre inte tycks ha kommit till för att skapa en vacker fasad genom uttalanden och policydokument. Plattformen eller planen är konkret och siktar in sig på viktiga områden, exempelvis sysselsättning, bostäder, utbildning och delaktighet.

Bakom varje ämnesområde finns det en plan för hur kommunens anställda i skola, i bostadsföretag, vuxenutbildning och social omvårdnad ska hantera integrationsfrågan.

Det är inte bara kommunens personal som har en viktig uppgift i det här sammanhanget. Den politiska ledningen och alla partier måste också ta sitt ansvar att arbeta med frågorna så att Borlängeborna, oavsett om de är födda i Sverige eller i ett annat land, känner och ser att kommunen har ett genomtänkt syfte med åtgärderna.

Det finns många exempel runt om i landet där kommunerna ignorerat riskerna med de problem som kan uppstå om det inte finns en plan för integrationsarbetet. Samtidigt går det också att hitta goda exempel.

Förhoppningsvis är det dem Borlänge har hittat och nu vill realisera, som exempelvis förslaget om att satsa på ett språkcentrum där invandrarbarn kan få tillgång till expertis inom språkområdet. Modellen är hämtad från Västerås, där erfarenheterna är goda.

Men den viktigaste och helt avgörande frågan för ett framgångsrikt integrationsarbete är sysselsättningsaspekten.

Invandrarfientlig aktivitet för tre, fyra år sedan ligger till grund för politikernas initiativ i Borlänge. Nu ska kommunfullmäktige godkänna åtgärdsplanen.

För Borlänges egen skull utgår vi från att kommunfullmäktige gör en tydlig markering om att en av länets invandrartätaste städer tar integrationsfrågan på allvar och därför satsar offensivt. Även om det kostar.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons