Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bortkastade röster" till sjukvården?

Annons

Så har den övervägande delen av den röstberättigade befolkningen i Västerbergslagen gjort sin plikt. Men var fjärde Ludvikabo skolkade i riksdagsvalet och samma förhållande noteras från Smedjebacken.

I kommunvalet sjönk röstdeltagandet i båda kommunerna med någon tiondels procent.

Mest i iögonenfallande är den socialdemokratiska framgången. Innan poströsterna är räknade, fick partiet över 50 procent, (50,7) men inte egen majoritet. 22 mandat i 45-mannaförsamlingen. Frågan är om det sista mandatet kan byta adress. Minskningen till 45 ledamöter från 51, innebar att s trots allt tappade tre mandat. Vänsterns ras gjorde att fyra mandat försvann inklusive "bortrationaliserade".

Annars klarade sig valets stora förlorare, moderaterna, förhållandevis bra. Trots en minskning på 2,3 procent så fick partiet behålla sina 5 mandat men bopartiet som bara tappade en procent, blev av med ett mandat.

Folkpartiet och kristdemokraterna hade en teknisk valsamverkan vid valet -98. Nu har båda partierna representation i fullmäktige under eget namn. Folkpartiet tog tre mandat och kd två.

Vänstern är fortfarande största oppositionsparti trots sitt magplask, med sex mandat. Är det förvånande att Ludvikas egen Göran Persson, Roger Stål, gjorde ett så bra val?

Nej, knappast. Arbetslösheten har inte skenat och ett par företagsetableringar har kommit till stånd. Snabbt agerande fick McDonalds att etablera sig och därmed en arbetsplats som kan erbjuda unga människor arbete.

Rondellen "syns" och pågående biografbygge är säkert välkommet hos många även om oppositionen tycker att det kostar för mycket.

En som antagligen andas ut är Smedjebackens socialdemokratiska kommunalråd Lena Ludvigsson Olafsen. Partiet återhämtade sig från stjärnsmällen -98 då partiet rasade från över 50 procent till 42,6. Nu är man uppe i 47,8 och troligen är det vänsterns röster man fått.

Socialdemokraterna i Smedjebacken har nu 16 mandat i det nya fullmäktige som har 35 ledamöter. Den borgerliga oppositionen har tillsammans 13 mandat sedan moderaterna tappat två och folkpartiet vunnit ett. M i Smedjebacken hade inte samma lycka som partikamraterna i Ludvika. Vänstern har nu tre mandat och miljöpartiet tre i Smedjebacken.

För demokratins skull får vi hoppas att v har folk att sätta på stolarna.

Slutligen finns det anledning att fundera kring folkkampanjen för sjukvården. 1 346 personer i Ludvika "kastade bort" sin röst på detta enfrågeparti. Det är nio procent av de röstberättigade. I Smedjebacken var man lite mera kallsinnig trots närheten till Ludvika. Fem procent eller 335 röstade på folkkampanjen. De två andra lasarettsorterna, Avesta och Mora, noterade 6,9 respektive 2,7 procent för detta parti.

Att det skulle vara mest framgångsrikt i Ludvika är inte så underligt. Det är här som ledningen för kampanjen finns och här är Lilly & Co mer etablerade.

Enfrågeparti är allmänt sett av ondo. De har aldrig ett ordentligt program utan rider, som i detta fall, på folks oro eller ilska. Hur skulle det ha sett ut om detta parti hade fått reell makt? Det kunde ha blivit en riktig rysare.

Men likväl måste övriga partiers företrädare ta till sig det faktum att oron är väldigt stor i Ludvika.

Valdeltagandet sjönk och min spådom från i lördags siade också om att kryssandet, valet av särskild person medelst kryss framför namnet, skulle öka. Tyvärr slog den första spådomen in.

Och så återstår att se om invånarna kommer att nyttja rätten att lämna motioner till fullmäktige. Den rätten är lagstadgad sedan den 1 juli i år.

Vem blir först i Västerbergslagen med att använda sig av detta försök att bredda demokratin?

Synpunkter? Skicka e-post till karin@nyalt.se

Mer läsning

Annons