Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges (s)tridigheter!

Annons

Nils Persson var redan utsedd till Hultqvists arvtagare och därför fick han också överta positionen som kommunstyrelsens ordförande några månader innan Borlängeborna skulle rösta. Ingen kan således anklaga socialdemokraterna för att ha mörkat ledningsstrukturen i händelse av ett normalt valresultat, det vill säga att valet skulle resultera i en betryggande vänstermajoritet.

Valresultatet bjöd dock på några överraskningar. Både det nya partiet omsorg för alla och sverigedemokraterna tog sig in i fullmäktige. Vänsterpartierna drabbades av både röst- och mandatförluster i en omfattning som ledde till att socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet valde att bilda allians. Syftet var att trygga en fortsatt vänsterpolitik.

Men den nya ledningstrion med kommunalråden Nils Persson (s), Leif Lindström (v) och Nils Gossas (mp) kunde inte skaka av sig väljarnas missnöje över olika delar av den förda politiken i kommunen. Bristerna både inom barn- och äldreomsorg har fortsatt att plåga den kommunala ledningen, som också har att hantera den känsliga integrationsfrågan.

Kommunalrådet Nils Persson har dessutom haft svårt att fullt ut markera att han är kommunens nye starke man. Det har gett gott spelutrymme för vänsterns Leif Lindström att ta för sig i ledarrollen. Som Lindström tillåtits agera, exempelvis i utspel om framtiden för Dala Airport, har många Borlängebor säkert uppfattat honom som den viktigaste talesmannen för kommunen.

Allt detta har blivit möjligt tack vare det vakuum som uppstått genom en rad inre stridigheter i en alltmer stressad socialdemokrati. Striden blev övertydlig i förrgår när arbetarekommunens ordförande Kenneth Persson krävde att en av de ledande s-kvinnorna, Kristina Svensson, skulle bort från postens som vice ordförande för att ersättas av - Nils Persson.

Persson-gubbarna fick också sin vilja igenom och Kristina Svensson noterade därmed en andra allvarlig sidsteppning på kort tid. Redan i höstas, när socialdemokraterna fördelade uppdragen inför den nya mandatperioden, plockades hon bort som personalnämndens ordförande.

Det är alldeles uppenbart att även om Peter Hultqvist fortfarande har en livlina kvar till kommunalpolitiken, pågår nu en maktkamp inom det stora partiet i Borlänge som vi förmodligen ännu inte sett slutet på. Om den sker med eller mot Hultqvists vilja, vet jag inget om. Men han kan knappast uppleva att den gagnar det politiska klimatet i Borlänge.

Med tanke på att Borlänge har många politiska problem att lösa borde personstriderna läggas åt sidan så att det blir mer tid över åt att lösa de allvarliga problem som finns på agendan.

Men vänsterpartisten Leif Lindström gillar förstås läget. En sargad socialdemokrati ökar hans manöverutrymme. Möjligen gläds också delar av oppositionen. Men har inte kraften att påverka den inre makten i Borlänge.

Mer läsning

Annons