Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge har tydlig tillväxt

Annons

Ingen konferens utan att det blir en diskussion om begreppet tillväxt. Så blev också i Mora i onsdags när ett par hundra människor från det representativa Dalarna möttes för att fundera över länets framtid. Men tillväxt på konferens blir aldrig så tydlig som i verkligheten. Jag styrde färden förbi Kvarnvedens pappersbruk härom dagen. Här blir tillväxten närmast övertydlig. Området runt den jättelika fabriken är på nytt en byggarbetsplats: maskiner, redskap, människor och tillfälliga lokaler för att härbärgera några månaders administration som samsas om utrymmet med den ordinarie verksamheten.

Drygt fyra miljarder ska investeras i en ny pappersmaskin. Det gör Kvarnsvedens till en av länets största byggarbetsplatser under ett år framåt. Det innebär i sig en tillväxt. Dessutom betyder den nya maskinen en tillväxtfaktor för hela Borlänges framtid. Produktionen ökar och människors arbete säkerställs. Resultatet leder till en ökad trygghet för tusentals familjers försörjning. Underlaget för skolor och butiker säkras.

Fem kilometer söderut producerar SSAB tunnplåt som säljs som aldrig tidigare. Kina köper allt nationen kan komma över från produktionen i Borlänge. Tillväxten i Kina medverkar därmed också till en sådan utveckling i Borlänge.

Men de anställda vid pappersbruket och SSAB har också ett liv utanför jobbet.

Dalateaterns chef, Astrid Assefa, konstaterade på konferensen i Mora att "ingen människa kan leva utan kultur". Det håller jag med om. Därför bidrar också offentlig sektor med stöd till kultur, omsorg, skola och vård till fortsatt tillväxt. Det gör också de bönder eller andra markägare som ser till att Dalarna har ett fortsatt öppet landskap.

Jag rekommenderar en tur till Grangärdebygden i vårtid. Jag var där i söndags och njöt av det öppna landskapet i Sunnansjö, Västansjö och Norrbo. Magnifik utsikt över de fantastiska sjösystemen som sätter en sådan positiv prägel på socknens byar. Vem lockas inte till ett besök när du står västra sidan av Bysjön och ser kyrkan och herrgårdsbyggnaderna i Grangärde?

Att locka besökare till Dalarna som "profilerar sig som en kulturregion året runt" (Assefa igen) bidrar också till tillväxt.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons