Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerligt steg på vägen

Annons

Läs följande mening noga: "Ett liv med självbestämmande, värdighet och trygghet, även om man drabbas av långvarig svår sjukdom eller funktionsnedsättning, är för oss en självklarhet."

Någon som inte håller med? Nej, knappast, vilket är en brist när de borgerliga sjukvårdspolitikerna i Dalarna för första gången lyckats enas om en gemensam verksamhetsplan. Dokumentet är allmänt hållet.

Visserligen sägs att hem- och närsjukvård ska prioriteras, liksom förebyggande insatser, att vördköer ska betas av genom köp utifrån och att åtgärder riktade mot själen behövs samt bättre psykiatri.

Men var ska pengarna komma ifrån? Vad ska i stället stryka på foten? I går passade landstingsalliansen.

Deras 25 miljoner mer i kassan som ska komma från höjda patientavgifter är peanuts i en samlad sjukvårdsbudget på 4,3 miljarder.

Hoppet står till alternativa driftsformer. Till entreprenörer som kan driva vårdcentraler och hela eller delar av sjukhus. Vården ska fortfarande vara offentligt finansierad, men erfarenheten sägs vara att privata driftsformer är 10-15 procent effektivare än offentliga.

Om det verkligen gäller i Dalarna återstår att se. De borgerliga på riksplanet har slutat att räkna in pengar som ännu inte finns, så kallade dynamiska effekter, i sina budgetar. I november får vi se om partikamraterna i landstinget klarar av att vara lika ansvarsfulla.

Då är det nämligen meningen att den borgerliga oppositionen ska enas och precisera sig i ett gemensamt budgetalternativ för sjukvården i länet. Det har aldrig hänt förut och om det blir av beror det bland annat på att moderaterna övergivit sitt krav på sänkt landstingsskatt. På den punkten har uppenbarligen den nya moderatlinjen på riksnivå slagit igenom.

Över huvud taget tror de borgerliga numera att det blir svårt att sänka landstingsskatten framöver. Det kommer att ta några år för en ny ledning att få ordning på ekonomin och först därefter kan skatten sänkas.

Inför nästa val kan vi alltså få den ovanliga situationen att socialdemokraterna lovar sänkt skatt 2007, medan den borgerliga landstingsalliansen säger nej.

Om det nu kommer att finnas ett gemensamt borgerligt alternativ. Ambitionen är ett gemensamt valmanifest, men samtidigt vill partierna betona sina särarter så att väljarna ska kunna avgöra styrkeförhållandena i en ny landstingsledning.

Det bäddar för en splittring som möjligen gör det svårare att bryta socialdemokraternas 80-åriga styre av Dalarnas landsting.

ANDERS.JONSSON@DALTID.SE 023-936 15

Mer läsning

Annons