Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig samling i Dalarna?

Annons

Socialdemokratin i Sverige är ett slags inofficiell världsmästare på gradvis anpassning till nya generationers värderingar. I val efter val har socialdemokratin förmått att attrahera väljare i tillräcklig omfattning för att kunna behålla greppet över regeringsrodret.

Väljarnas höga betyg till SAP beror naturligtvis i huvudsak på att regeringarna har gjort ett gott dagsverke. Sverige tillhör världseliten i välfärd och välstånd, och även om det givetvis finns många skavanker i samhället så är Sverige ett på det hela taget väl fungerande samhälle.

Hemligheten bakom socialdemokratins framgångar är förmågan att glidande lämna gamla positioner för att lika smygande och odramatiskt inta nya ståndpunkter.

Partiet har lärt sig att stora dramatiska förändringar och utspel inte tilltalar den svenska väljarkåren. Därför vinnlägger sig ledande socialdemokrater alltid om att "låta" ungefär som man alltid har "låtit", samtidigt som den praktiska politiken anpassas till nya förutsättningar.

Denna strategi är inte alltid möjlig att följa. De politiska motståndarna, utom och inom rörelsen, söker alltid tillfällen att dramatisera politiken. Folkomröstningar är därför inte någon socialdemokratisk paradgren. Med EU-omröstningen 1994 som det enda helt glasklara undantaget har socialdemokratins ledning inte tillhört den vinnande sidan då folkomröstningar hållits.

Förhandlingar, samtal, sonderingar, anpassningar, kompromisser och glidande skrivningar i lite småluddiga uppgörelser är däremot mer i socialdemokratins smak. Man gillar att "laga efter läge". Linje två i folkomröstningen om kärnkraft var ett konkret uttryck för denna socialdemokratiska mentalitet.

Denna kloka och livserfarna inställning till samhällsförändringar har naturligtvis försvårat för oppositionen.

Inför valet 2006 utmanas (s) emellertid av ett slags borgerlig skuggregering. Moderaterna bär utmanarnas taktpinne och den borgerliga valstrategin är tydlig; så få förändringar som möjligt ska annonseras. Runt om i landet försöker nu borgerligheten att manifestera en ny form av enighet kring den försiktiga strategin.

Dalarna är ett av socialdemokratins starkaste fästen. Jag väntar nu med stort intresse på att Rolf Gunnarsson ska ta initiativet till en borgerlig samling som lägger sig nära socialdemokratin i viktiga frågor som sjukvård och skatter. Klarar Gunnarsson att genomföra en sådan kursändring - från konfrontationshöger till (s)-kopia - så är jag beredd att tro på den borgerliga maktskiftesalliansens regionala kraft.

Men kanske blir det förr två torsdagar i samma vecka?

WIDAR ANDERSSON

Mer läsning

Annons