Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig övervikt efter valet

Annons

Jag erkänner villigt att det finns mycket som kan hända som kan ändra på förutsättningarna. Men fegare är jag inte än att jag vill presentera en alldeles egen prognos över valets utgång i kommunerna.

Så här tror jag att det går:

Avesta: Fortsatt stabil vänstermajoritet.

Borlänge: "Peter den Store" får fortsätta regera. Persson-effekten får ett tydligt genomslag i Borlänge, vilken också gynnar vänstern.

Falun: Borgerlig valseger, inte minst beroende på att den socialdemokratiska oppositionen har fattat det obegripliga beslutet att inte presentera ett eget budgetalternativ.

Gagnef: Hårfin borgerlig seger. Både centern och socialdemokraterna har nya spännande frontfigurer på gång. Deras agerande avgör!

Hedemora: Borgerligt maktövertagande! Men nya partier i valet gör bilden osäker. Centern tar hand om kommunalrådsposten.

Leksand: Bo Pettersson, c, har blivit varm i kläderna och företräder visserligen en annan ledarstil än föregångaren. Pettersson är också en vinnartyp!

Ludvika: Om inte Göran Persson gör bort sig i slutspurten är inget annat att vänta än en klockren vänsterseger. S fortsätter styra.

Malung: Jag tror på fortsatt vänstermajoritet, men blir inte överraskad om de borgerliga återkommer eftersom socialdemo-

kraterna inte vill presentera någon "kronprins" till Håkan Eriksson.

Mora: Borgerligheten stärker positionen genom framför allt uppladdningen inom centern.

Orsa: Finns inga tecken på att väljarmajoriteten tänker rösta bort Ann Beskow från makten.

Rättvik: Efter en svag inledning har de borgerligas aktier stärkts. Johnny Jones slipper bonderiet i Östbjörka också efter nästa val.

Smedjebacken: Vem skulle vilja överta den politiska makten här? Fortsatt stark vänstermajoritet!

Säter: Blir Persson-effekten väldigt tydlig är det faktiskt upplagt för majoritetsskifte. Men mitt grundtips är att kommunalrådet efter valet heter Sven-Gunnar Håkansson, centerpartist.

Vansbro: Möjligen kan Persson-effekten positivt uppväga vad Bäck-effekten för med sig negativt. Samtidigt är kristdemokraterna på frammarsch. Jag tror på maktskifte, faktiskt! Kristdemokraterna tillsätter kommunalråd.

Älvdalen: Alltid samma rysare. Kommunen skulle må bäst av ständigt samregerande. Herbert Halvarsson tvingas bort och ersätts av Arne Bogghed,c.

Prognosen resulterar i ett politiskt landskap där borgerliga partier får makten i nio kommuner och socialdemokraterna/vänstern i sex.

Under innevarande mandatperiod är situationen den omvända. Om knappt två månader vet vi det verkliga läget.

Mer läsning

Annons