Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig klantighet bekymrar

Annons

den 10 december 2005

Agerandet får både borgerliga och socialdemokratiska väljare att häpna. Knappast någonsin tidigare har regeringen kritiserats så hårt som av Katastrofkommissionen. Ändå leder de taktiska övervägandena till att borgerligheten väntar. Avsikten är att agera efter en prövning i konstitutionsutskottet.

Utskottet kommer visserligen garanterat att fördöma regeringens handlande under den kritiska tiden i Thailand. Men vid det laget är det troligt att väljaropinionen har lagt tsunamikrisen bakom sig. I februari- mars när konstitutionsutskottet presenterar sitt utslag kommer inte alliansen att få några retroaktiva pluspoäng för inaktiviteten i december 2005.

Alliansens underskattning av väljarnas omdöme kan visa sig bli förödande för de borgerliga partiernas möjligheter att vinna förtroende i jakten på regeringsmakten efter nästa val. De borgerliga partiernas agerande under de senaste dagarna har spelat regeringen i händerna på ett sätt som ingen av partiets pr-män någonsin vågat drömma om.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har i kraft av ledare för det största borgerliga partiet haft ett ansvar för att dra de rätta slutsatserna efter Katastrofkommissionens förgörande kritik av regeringen.

Snabbt intog han ställningen att de borgerliga partierna skulle avstå från en misstroendeförklaring före granskningen i konstitutionsutskottet. Det var ett strategiskt misstag. Han lade aldrig örat mot marken och lyssnade till väljaropinionen.

När centerledaren Maud Olofsson motvilligt, men tvingad av sin riksdagsgrupp, deklarerade att partiet ändå avsåg att begära misstroende på utrikesministern, var krisen inom alliansen ett faktum. Den förstärktes, snarare än motsatsen, när centern sedan backade från sitt ställningstagande.

Veckans händelser har visat prov på stor klantighet från borgerligt håll. Agerandet stärker inte alliansens möjligheter till den förväntade framgången i valet nästa höst. Möjligen hoppas de borgerliga partiledarna på att väljarna snart ska glömma alliansens tillkortakommande.

Men den chansen kommer de politiska moståndarna att eliminera genom att ständigt påminna oss väljare om splittringen inom alliansen i misstroendefrågan. Det kommer därför att ta lång tid innan de borgerliga återfår det fulla förtroendet om att utgöra ett pålitligt regeringsalternativ. Omdömet är trist eftersom det funnits goda förutsättningar för en annan utveckling.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons