Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder betalar dyrt för billig mjölk

Annons

Mjölk- och köttproducenterna kräver rejält höjda ersättningar inför årets förhandlingar, vilket kan innebära prishöjningar på uppåt sex procent för konsumenterna. Det är på tiden.

Aldrig förr har maten kostat oss så lite. Bara en tiondel av hushållskassan går till mat, samtidigt som det blir allt mindre lönsamt att vara kött- och mjölkbonde. Arla motiverar till exempel sin prishöjning med att den svenska mjölkproduktionen måste öka, eftersom det råder mjölkbrist.

Nu är det upp till bevis som gäller för konsumenterna. Många talar varmt om svenskt och närproducerat, och det återstår att se om viljan att stödja inhemsk produktion är lika stor om prisbilden förändras. Någon i produktionsledet måste alltid betala dyrt för att konsumenterna ska få tillgång till billig mjölk och billigt kött.

Framöver måste dessutom vegetabilierna ta större plats på tallriken. FN:s klimatpanel rekommenderar en helt vegansk kost för klimatets skull. Rikare länders skyhöga konsumtion av animaliska produkter skruvar upp produktionstakten och tär på klimatet och hälsan hos både djur och människor.

Mer läsning

Annons