Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman: Strunta i exporten – när Löfven träffar Trump måste samtalet handla om FN och freden

Annons
President Donald Trump vid skrivbordet i Vita huset. Nästa vecka tar han emot statsminister Stefan Löfven.

Bäste Stefan Löfven,

Jag gratulerar dig till möjligheten att nästa vecka träffa president Donald Trump i Vita Huset. Detta blir ett gott tillfälle att föra samtal om de verkligt stora frågorna i vår tid.

Mitt råd till dig för att nyttiggöra detta unika tillfälle är att inte spilla bort tiden på trivialiteter som att tala dig varm på vägnar av svensk exportindustri. Sådana frågor kan du gott delegera till handelsministrar, statssekreterare och andra bland dina följeslagare.

Jag vill i stället föreslå att du tar ert gemensamma medlemskap i FN:s säkerhetsråd som utgångspunkt för samtalet. Jag råder dig också till att från din sida inleda era överläggningar med att understryka Sveriges långa och historiska bidrag till fred och stabilitet. Sveriges neutralitetspolitik har inte bara tjänat vårt land väl. Den har också bidragit till säkerhetspolitisk stabilitet i vårt närområde och i Europa.

En svensk, ärkebiskop Nathan Söderblom, tog under 1920- och 30-talen initiativ till den internationella ekumeniska rörelsen. Han inspirerade en annan svensk, Dag Hammarskjöld, att se inte bara till sitt eget land utan till en vidare helhet. Denne modige man skapade ett FN som kom att arbeta för intressen större och vidare än det enskilda landet.

Jag tycker du ska föreslå Trump att i Hammarskjölds anda och efterföljd – att ni tillsammans myntar uttrycket ”Make UN Great Again”!

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har med ursinnig kraft tagit sig an kvinnors ställning och roll i den internationella diplomatin och fredsarbetet. Jag ber dig söka Trumps stöd för hennes modiga och så nödvändiga arbete. Som politiker vet du bättre än de flesta vad det skulle innebära att få halva mänskligheten som stödtrupper.

Eftersom jag själv har arbetat i FN känner jag väl dess svagheter. Men dessa utgår ju från dess medlemmars oförmåga att sätta helheten i första rummet. Därför ber jag dig att försöka övertala Trump att komma tillbaka till Parisavtalet om klimatförändringen för att därigenom stödja den svåra men praktiska uppgiften att hålla den globala temperaturhöjningen under två grader.

Sverige är ett litet land. Vi har nyss passerat 10 miljoner invånare tack vare en accelererande invandring från Mellanöstern. Folkvandringar har ägt rum i alla tider. Det är viktigt att du tar upp behovet av ett USA som går i spetsen för de alltmer mångkulturella och multietniska samhällenas framväxt. Sverige har också fått sin beskärda del av terror och social oro. Men vi har kraften och modet att stå emot kortsiktiga högerpopulistiska krafter i vårt land.

Framtiden ligger i vår förmåga att skapa nya former av gemenskap byggda på demokrati, rättsstaten, solidaritet och rättvisa.

Sverige är förvisso ingen militär eller ekonomisk stormakt. Men vi kan bära vidare de moraliska föredömen som inte minst inom ditt parti under lång tid lade grunden för ett gott och rättfärdigt samhälle. Det håller nu på att raseras.

Här är fler krönikor av Bo Ekman

Krönikören Bo Ekman är hedersordförande i Tällberg Foundation och ledamot av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.

Mer läsning

Annons