Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman: Palme hade skämts när Löfven sålde ut Sveriges integritet och bugade för Trump

Annons
Samförstånd. Som aldrig förr. Statsminister Stefan Löfven (S) med USA:s president Donald Trump under deras möte i Vita huset i Washington.Foto Henrik Montgomery

LÄS ÄVEN:

Bo Ekman: Strunta i exporten – när Löfven träffar Trump måste samtalet handla om FN och freden

Så inväntade vi med spänning den presskonferens som skulle följa på statsminister Stefan Löfvens tête-a-tête med presidenten Donald Trump i Vita Huset.

Stefan Löfven hade lite otur med tajmingen eftersom Trump offentliggjorde sin plan att belägga importen av stål med en 25-procentig tull och importen av aluminium med en tull på 10 procent. Allt naturligtvis med intentionen att realisera sin avsikt "Make America Great Again”.

På vår bekostnad.

Trump och Löfven kom ut från sin överläggning med spänstiga steg. Löfven var spänstigast. Så följde en översvallande lovprisning av samsyn och samarbete mellan våra båda länder – som aldrig tidigare varit bättre och närmre.

Enligt statsminister och president delar Sverige och USA varandras värderingar. De fick det att låta som att de tu egentligen vore ett och detsamma.

Det kändes kladdigt.

Det kändes falskt.

Men här skulle ju köpas och här skulle säljas.

Trump hyllade den delegation av finans- och industriledare som Löfven bjudit med i släptåg. Smickret var lika oblygt som ohämmat.

Den socialdemokrati som Olof Palme ledde kändes plötsligt långt avlägsen, ner i historiens dimmor. Men så blev han heller aldrig inbjuden till Vita Huset. I stället bröts de diplomatiska relationerna mellan Sverige och USA efter Palmes djupt kända utfall mot USA efter bombningarna av Hanoi julen 1972.

Det var alltså inte sant som presidenten och statsministern hävdade, att Sveriges och USA:s diplomatiska förbindelser hade varit obrutna i 200 år.

Utöver det rent ceremoniella har Löfvens möte med Trump fått ringa täckning i svenska medier. En liten spalt här, en liten spalt där.

Protektionism har alltid lurat bakom hörnet i den amerikanska handelspolitiken. Landet är tillräckligt stort och industriellt mångfaldigt för att våga kosta på sig protektionism och handelskrig. Protektionismen går som en röd tråd genom den amerikanska politikens ofta isolationistiska linje.

Nåväl, Donald Trump gladdes över att Sverige har för avsikt att köpa Patriotsystemets luftvärnsrobotar.

Den ende som gjorde en stark markering mot Trump när Löfven var i vita huset var Trumps egen ekonomiske chefsrådgivare, Gary Cohn, som kastade in handduken i protest mot presidents handlande.

Strax dessförinnan hade presidentens vice nationella säkerhetsrådgivare Dina Powell avgått.

Men de svenske var ”imponerade” av Trump, som de ofta blir när de får komma i närheten av Makten. De drar sig för att bita den hand som måhända kommer att föda dem.

För mig verkar det som om Löfven sålt ut en del av Sveriges integritet, men också en del av förhandlingsutrymmet inför eventuellt kommande affärer.

Sverige framstår som förlorare i ett illa genomtänkt och förberett möte.

Jag är övertygad om att Löfven och ledsagare hade vunnit i respekt om de vågat lyfta fram Sveriges rika sociala framsteg, ledarskap i jämställdhetsfrågorna och i immigrationsverkligheten.

Men Löfven talar i alla fall bättre engelska än Trump.

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Bo Ekman

Krönikören Bo Ekman är hedersordförande i Tällberg Foundation och ledamot av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.

Mer läsning

Annons