Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman och USA:s president

Annons

USA och president Bush i den allsmäktiges ställe. Det är rubriken på Bo Ekmans antiamerikanska artikel i sin kolumn på tidningens ledarsida den 14 februari. Själv förnekar han att han bedriver antiamerikansk propaganda samtidigt som han påstår att den amerikanska presidenten inte är vald på demokratisk väg. "Själv har jag den största tilltro till att USA kommer att skaka av sig den junta som i dag styr landet, och välja sig en president som bortom allt tvivel är vald av folkflertalet", meddelar han.

Amerikanarna är säkert förtjusta över detta oväntade förtroende från mr Ekman i Grönköping.

"Är världen till för att försvara och understödja just "the American way of life" eller är världen till för att ge utrymme åt en mångfald av olika sinsemellan motstridiga värdesystem och kulturer?" frågar Ekman.

Vad världen är till för kan varken Ekman eller någon annan människa svara på. Men Ekmans fråga visar att han inte värderar demokrati högre än diktatur. Det ena är lika bra som det andra.

Ekman citerar president Bush: "Den frihet som vi alla värdesätter är inte Amerikas gåva till världen, den är Guds gåva till mänskligheten". Och han drar slutsatsen att USA och Bush därmed har trätt in i Guds ställe. En märklig slutsats som avslöjar Ekmans avgrundslika okunnighet.

Det Bush säger är att USA är ett redskap för Guds vilja.

En liknande krigsretorik var vanlig i Europa långt in i nyare tid och är högst gångbar i muslimska länder i dag.

Det är riktigt att USA har stött diktaturer i Mellanöstern, när detta gynnat USA:s oljeintressen. Det väsentliga är att det i demokratier finns utrymme och möjlighet till opposition mot den förda politiken. Det finns det inte i de "värdesystem och kulturer", som Ekman hyllar som en del av mångfalden.

ELSA SJÖHOLM

Mer läsning

Annons