Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman: Legalisering av cannabis är den mest konstruktiva åtgärden mot våldet

Annons
Krönikören Bo Ekman.

Jag har flera gånger besökt World Economic Forum i Davos, vilket nyligen gick av stapeln. Så kallade ”världsledare” har alltid beflockat den stora estraden. Men det innehållslösa tal som Donald Trump höll tar priset.

Trumps retoriska styrka kommer ur hans populistiska samspel med en okritiskt beundrande publik. Någon sådan fanns inte i större skaror i Davos.

Men som en sann populist är Trump en man med många ansikten. Han plockar fram det som passar den publik han råkar tala till.

Därför är det så svårt att veta vem Trump egentligen är, vad han egentligen står för och är god för.

Trump är obehagligt opålitlig, politiskt mer oberäknelig än alla de politiker han alltid kritiserar.

Han har ett ansikte när han talar till väljare i West Virginia, ett annat när han talar till väljare i New York, ytterligare ett annat när han talar i Davos, ett annat i FN och återigen ett annat när han levererar sitt tal till nationen i kongressen.

I sitt tal i Davos nämnde Trump inte Kina. Men han relaterade indirekt till Kina i kritiska kommentarer mot länder som manipulerar frihandelssystemet.

Men Trump avstod samtidigt från att motivera de skyddstullar och andra protektionistiska åtgärder som hans administration nu genomför.

Det framgick dock, med stor tydlighet, att Trump faktiskt avser att bygga en bastant mur längs gränsen till Mexico. Gränsmuren ska ”skydda” mot våldtäktsmän, knarkhandlare och illegala immigranter.

Sanningen är emellertid att knarkhandeln inte skulle kunna existera utan den ständigt växande efterfrågan som den amerikanska marknaden genererar.

Den mest konstruktiva åtgärden för att bryta knarkhandeln och det lokala våldet är i stället den pågående och i flera delstater redan genomförda legaliseringen av cannabis. Ett lika hårt slag mot knarkhandlarna vore att få konsumtion av tyngre narkotika, såsom kokain, under offentlig kontroll.

Knarkhandeln är egentligen inte ett "mexikanskt" problem. Knark är i dag en integrerad del av den amerikanska medelklassens livsstil.

Trump har lovat den amerikanska kongressen att landet ska bli mäktigast i världen, igen. För att göra vad med sin makt?

Trump satsar på gigantiska infrastrukturinvesteringar, jobb och militär upprustning.

Hitler lovade på sin tid upprustning och ny infrastruktur. Han byggde bland annat Autobahn-nätet och en försvarsmur mot Frankrike som han kallade Siegfriedlinjen. Fransmännen rustade på sin sida med Maginotlinjen.

Att bygga murar, som nu sker på många håll i världen, har aldrig löst mellanmänskliga problem. De är monument över missriktad nationalism och etnisk diskriminering. De leder till övergrepp, lidande och sorg.

Trump uppmanade alla ledare i auditoriet i Davos att sätta sina egna länder främst. Men budskapet var ändå glasklart: Amerika är främstast!

Vi har alla skäl att vara djupt oroade.

Här är fler krönikor av Bo Ekman

USA:s president Donald Trump.

Mer läsning

Annons